Tips voor veilig contacten maken op durfjijmetmij.nl

Online daten of contact leggen is een leuke en spannende manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Om het leuk én veilig te houden, raden wij je aan om met een aantal dingen rekening te houden.  We geven je tips voor een veilige aanpak.

1. Privacy

We beginnen gelijk bij de belangrijkste tip. Wees voorzichtig met het delen van je persoonsgegevens. Ondanks dat alle leden zijn goedgekeurd door een zorginstelling, weet je niet wie je voor je hebt. Daarom raden we aan om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de chatfunctie op durfjijmetmij.nl. Voor de ander zijn jouw gegevens dan niet zichtbaar.  Gebruik daarnaast nooit je volledige voor- en achternaam als profielnaam, maar gebruik bijvoorbeeld een nickname of alias. Zo voorkom je dat leden ongevraagd contact met je kunnen zoeken op andere sociale media. Pas als je denkt dat je jouw online partner volledig kan vertrouwen, kan je er over nadenken om jouw contactgegevens te delen.

2.Ga af op je gevoel

Online daten is tegenwoordig heel normaal. Echter vinden heel veel mensen het nog steeds spannend. Logisch want wie weet kom je jouw geliefde wel tegen! In alle gevallen telt: Volg je instinct. Doe alleen dingen die goed voor jou voelen. Zegt je onderbuik gevoel dat iets niet helemaal klopt, dan kan je het beste extra voorzichtig zijn. Heb je twijfels? Praat er met iemand over of stuur ons een chatbericht.

3. Fakers

Realiseer je dat iedereen zich op het internet anders kan voordoen dan hij of zij in werkelijkheid is. Een andere foto of misschien een leugentje om best wil. De wel bekende “Catfish” of “fakers”. Vaak proberen ze zich beter voor te doen dan dat ze zijn. Als iets té goed lijkt om waar te zijn, wees dan alert. Bij twijfel rapporteer dit bij ons. Klik hier voor het contactformulier.

4. Voordat je afspreekt

Heb je het gevoel dat je een match hebt gevonden? Wel zo leuk om af te spreken! Maar eerst nog even dit… We hopen dat diegene zijn profiel volledig heeft ingevuld en daarbij een foto heeft geplaatst. Is dit niet het geval, probeer diegene dan toch te overtuigen om een profielfoto te plaatsen. Dit voorkomt telleurstelling of onduidelijkheid.

Laat je nooit opjagen of onder druk zetten om af te spreken of om bepaalde gegevens bloot te geven. Jij hebt zelf controle over wat je wél en niet wilt. Als iemand toch blijft aandringen en je voelt je hier niet prettig bij heb je de optie om de persoon te blokkeren. Zo kan de persoon geen contact meer met je zoeken.

Tenslotte adviseren wij om voordat je afspreekt even met elkaar te bellen.  Een kort telefoontje (eventueel met nummerweergave uitgeschakeld) om iemands stem te horen en te kijken of jullie verwachtingen op één lijn liggen. Het geeft je meer duidelijkheid over wie je gaat ontmoeten.

5. Afspreken in real life

Yes! Je hebt er een goed gevoel bij en ziet het helemaal zitten om die date in te plannen. Tijd om af te spreken. Spreek dan af op een openbare plaats, waar je zichtbaar bent voor andere mensen. Mocht er dan iets zijn, kan je deze mensen raadplegen. Een barretje, bioscoop of restaurant zijn goede plekken hiervoor. Zo zorg je voor een veilig gevoel. Wij raden daarom af om de eerste afspraak thuis te laten plaatsvinden.

Vind je het stiekem toch nog spannend? Laat aan iemand, die je vertrouwt, weten waar je hebt afgesproken en wat je gaat doen. Wellicht vind je het een goed idee om hem of haar even te (laten) bellen tijdens je afspraak. Even checken of alles nog wel goed gaat. Mocht je afspraak om een of andere reden tegenvallen, dan heb je gelijk een goed alibi om weg te gaan.

6.Geniet!

Vergeet niet te genieten van dit avontuur. Hoe leuk is het om op deze manier in aanraking te komen met gelijkgestemden? Nieuwe mensen ontmoeten is altijd een feest. Laat je dit niet ontnemen door angsten of beren op de weg. Dat zou zonde zijn, want een nieuwe liefde of hechte vriendschap is het meest waardevolle wat er is.

Ontmoet anderen online