Living apart together, oftewel een latrelatie. In deze relatievorm woon je niet samen met je liefdespartner maar kies je er voor, al dan niet bewust, om apart van elkaar te wonen. Ieder zijn eigen plek. Zou dit iets voor jou zijn? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Deze vorm van relatie gebeurt meestal onbewust in het begin. Wanneer je jong bent is het heel normaal om niet na een maand je koffers te pakken en te gaan samenwonen. Maar wat nou als je wel bewust zou kiezen voor een latrelatie voor de langere termijn? Communicatie met je partner is hierin heel belangrijk. Staat de ander ook open voor een latrelatie? Hoe zien jullie je toekomst? Wat zijn de financiële afspraken? Wat zijn de verwachtingen? Hoe vaak zie je elkaar? Wanneer slapen jullie samen? Hoe onderhoud je contact de rest van de week? Allemaal dingen die voor beide duidelijk moeten zijn. Naast duidelijke communicatie en afspraken is het belangrijk dat er voldoende vertrouwen is en dat je beiden de keuze met 100% maakt en het niet alleen doet voor het plezier van een ander.

Deze relatievorm brengt voor- en nadelen met zich mee. Volgens ervaringsdeskundigen kan je tegen de volgende punten aanlopen.

Voordelen

  • Autonomie en privacy; ben je iemand die oplaadt wanneer je tijd alleen doorbrengt? Dat is één van de voordelen van een latrelatie. Je hebt veel meer tijd voor jezelf, je kan je terugtrekken wanneer je wilt in je eigen ruimte. Maar ook kan je op de dagen dat je jouw partner niet ziet, zonder overleg plannen maken. Daarnaast ben je zelfstandiger omdat je jouw eigen huishouden moet runnen, je dopt je eigen boontjes. Je hebt thuis je eigen regels en maniertjes hoe je dingen aanpakt zonder dat een ander daar een mening over hoeft te geven.
  • Verlangen naar de ander. Aangezien je niet samenwoont is tijd samen kostbaar. Waarschijnlijk zie je elkaar in het weekend en wellicht nog een avond in de week. Doordat de tijd met elkaar beperkt is, ontstaat er meer verlangen om de ander te zien. Je gaat de ander missen, wat zich om kan zetten naar passie en verlangen.
  • Bewust tijd voor elkaar maken. Wanneer je afspreekt wanneer je niet samenwoont, kies je er bewust voor om tijd vrij te maken voor je geliefde. Jullie plannen de momenten waardoor er meer qualitytime ontstaat. Wanneer je samenwoont, schieten deze bewuste plannen er vaak bij in waardoor die momenten er minder zullen zijn.

Nadelen

  • Twee woningen is twee keer zoveel vaste lasten. En daarbij komt dat, met de huidige woningmarkt het wellicht een uitdaging kan zijn om twee geschikte woningen te vinden. Het is financieel gezien geen handige zet om los van elkaar te blijven wonen.
  • Terugtrekken op essentiële momenten. Wanneer je minder goed in je vel zit kan je jezelf teruggaan trekken in je eigen huis. Je deelt wat je dwarszit minder met je partner en je kan zelfs vluchtgedrag vertonen. Hierdoor kom je niet tot die diepe verbinding en intimiteit.
  • Eenzaamheid. Misschien ben jij degene die akkoord is gegaan met het plan van je partner, een latrelatie. Je bent vaker alleen, je mist je partner omdat je niet op ieder gewenst moment bij elkaar bent.

 

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je niet samenwoont met je liefdespartner. Een latrelatie is niet altijd een keuze, soms lukt het niet om samen te wonen. Denk bijvoorbeeld aan de afstand tot werk, kinderen die naar specifieke scholen gaan of de huidige woningmarkt waardoor jullie niet het juiste huis kunnen vinden. Dan kies je tijdelijk voor een LAT-relatie, ondanks dat het niet je voorkeur heeft. Mocht dit zo zijn, hopen we natuurlijk dat jouw omstandigheden spoedig veranderen zodat jullie eindelijk kunnen bouwen aan jullie liefdesnestje.

 

We zijn benieuwd of er leden zijn die bewust kiezen voor een latrelatie. Ben jij zo iemand en zou je jouw verhaal willen delen? Laat het ons weten door te mailen naar durfjijmetmij@parnassia.nl.

Reageren (1)
Bekijk alle reacties
Cult62uur
2024-06-24 12:39:39
Alweer zo’n informatieve blog, die voor- en nadelen goed op een rijtje zet. Aangezien ik al 62 ben en meer dan 35 jaar op mezelf woon, vind ik het belangrijk om veel ruimte voor mezelf te hebben. Daarom lijkt mij een lat-relatie ideaal. Ik wil wel graag dat iemand in de buurt woont, want ik heb geen auto en doe alles op de fiets of via openbaar vervoer. Ik heb nog nooit een relatie gehad. Mocht ik er een krijgen en gaan samenwonen, dan zou ik het lastig vinden als het niet meer zou werken. Je kunt misschien in het huis blijven wonen, maar die kans acht ik zeer klein. Ik woon nu op een RIBW-locatie “Beschermd Wonen”. En ik heb een bijstandsuitkering. Dus als ik met iemand in zijn/haar huis zou gaan samenwonen die werkt, dan zou ik bij het aflopen van de relatie niet in dat huis kunnen blijven wonen, omdat ik niet veel geld heb. Ik zou een andere woning moeten gaan zoeken en eerlijk gezegd heb ik een gru-we-lij-ke hekel aan verhuizen. Voor mij is het “dus” logisch om een lat-relatie te hebben. Maar als ik iemand zou treffen met wie het zo goed klikt , dat ik zolu willen gaan samenwonen… Helemaal uitsluiten doe ik dat niet. Het is dan wel goed om een samenlevingscontractcontract op te stellen, mom gelazer over financiën uit te kunnen sluiten.
Ontmoet anderen online