Living apart together, oftewel een latrelatie. In deze relatievorm woon je niet samen met je liefdespartner maar kies je er voor, al dan niet bewust, om apart van elkaar te wonen. Ieder zijn eigen plek. Zou dit iets voor jou zijn? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
Deze vorm van relatie gebeurt meestal onbewust in het begin. Wanneer je jong bent is het heel normaal om niet na een maand je koffers te pakken en te gaan samenwonen. Maar wat nou als je wel bewust zou kiezen voor een latrelatie voor de langere termijn? Communicatie met je partner is hierin heel belangrijk. Staat de ander ook open voor een latrelatie? Hoe zien jullie je toekomst? Wat zijn de financiële afspraken? Wat zijn de verwachtingen? Hoe vaak zie je elkaar? Wanneer slapen jullie samen? Hoe onderhoud je contact de rest van de week? Allemaal dingen die voor beide duidelijk moeten zijn. Naast duidelijke communicatie en afspraken is het belangrijk dat er voldoende vertrouwen is en dat je beiden de keuze met 100% maakt en het niet alleen doet voor het plezier van een ander.
Deze relatievorm brengt voor- en nadelen met zich mee. Volgens ervaringsdeskundigen kan je tegen de volgende punten aanlopen.
Voordelen
Nadelen
Er kunnen verschillende redenen zijn dat je niet samenwoont met je liefdespartner. Een latrelatie is niet altijd een keuze, soms lukt het niet om samen te wonen. Denk bijvoorbeeld aan de afstand tot werk, kinderen die naar specifieke scholen gaan of de huidige woningmarkt waardoor jullie niet het juiste huis kunnen vinden. Dan kies je tijdelijk voor een LAT-relatie, ondanks dat het niet je voorkeur heeft. Mocht dit zo zijn, hopen we natuurlijk dat jouw omstandigheden spoedig veranderen zodat jullie eindelijk kunnen bouwen aan jullie liefdesnestje.
We zijn benieuwd of er leden zijn die bewust kiezen voor een latrelatie. Ben jij zo iemand en zou je jouw verhaal willen delen? Laat het ons weten door te mailen naar durfjijmetmij@parnassia.nl.