
Nederland is het hele jaar door een wandelbestemming. Elk seizoen heeft zijn eigen charme. De wandelroutes in Nederland zijn goed bewegwijzerd en je kunt gemakkelijk een route vinden die bij je ervaring en tijd past. Wij zijn fan en het is ook nog eens gezond om lekker te wandelen! Eerder is er al een blog verschenen over de leukste wandelgebieden (je leest hem hier), hieronder hebben wij nóg een aantal leuke wandelgebieden geselecteerd die je niet wilt missen. Veel plezier met wandelen!
Het Hondsrugpad
Voor deze wandeling reizen we af naar het noorden van het land. Zodra je het stedelijke Emmen verlaat, sta je direct op de Hondsrug. Het Hondsrugpad in Drenthe is eerder verkozen tot Wandelroute van het jaar in de Benelux. Dat heeft mede te maken met het landschap, dat in de ijstijd ontstond. Deze is rijk aan overblijfselen uit het verleden. Het Hondsrugpad brengt je terug naar de Middeleeuwen en prehistorie in Drenthe met onderweg hunebedden, prehistorische veenpaden, middeleeuwse karrensporen en pittoreske dorpjes. Daarnaast is de natuur prachtig en afwisselend met heidevelden, beekdalen, uitgestrekte bossen en zandverstuivingen.
Nationaal Park De Biesbosch
Nationaal park De Biesbosch is een labyrint van kreken, eilandjes en rivieren. Al wandelend beleef je pas echt de wildernis van dit gebied. Van korte routes van een paar kilometer tot stevige hikes van twintig kilometer. Je kunt je wandelingen vanuit diverse plekken starten. De populairste route is het Biesboschpad. Deze route loopt mee door het moerasgebied van de Biesbosch en langs de rivier de Merwede. Gewapend met een verrekijker en een vogelgids ben je klaar voor jouw avontuur door het zoetwatergetijdengebied. In de natuur van de Biesbosch is van alles te ontdekken. De adelaar, de bever en de ijsvogel. Je komt ze allemaal tegen, maar de Biesbosch is vooral het succesverhaal van de bever. Meer dan anderhalve eeuw nadat het dier officieel was uitgestorven in ons land, werd in 1988 een handvol bevers uitgezet in de Biesbosch. Inmiddels wordt hun aantal geschat op ongeveer driehonderd dieren.
Nationaal Park Duinen van Texel
Het Nationaal Park Duinen van Texel is perfect voor wandelingen over de duinen, langs het strand en door de bossen. Nergens in Nederland is zoveel variatie in landschappen op de vierkante meter als op Texel. Het duingebied van Texel is een afwisselend landschap met veel natte duinvalleien tussen bossen, droge duinen, heidevelden en een uitgestrekte strandvlakte. Vele soorten planten en dieren hebben in dit gevarieerde gebied hun plek gevonden. In het duingebied is een netwerk van paden aanwezig, waarvan de meeste vrij toegankelijk zijn. Het park kent veel wandelroutes met rode, gele, blauwe en groene paaltjes. Een van de routes, die populair is bij kinderen, is het zogenaamde Sommeltjespad in het Californiëbos. De groene routes zijn alleen buiten het broedseizoen vrij toegankelijk. Daarnaast heeft Texel een rijke dierenwereld. Er zijn meer dan 400 verschillende soorten dieren op Texel waargenomen. Op Texel zijn diverse soorten vogels gespot, maar ook zeehonden, hermelijnen en zelfs de witsnuitdolfijn is er te zien!
Het IJsselmeer
Met een oppervlakte van ruim 1100 km² is het IJsselmeer het grootste zoetwatermeer in Nederland. Vroeger heette het de Zuiderzee. Langs het IJsselmeer kun je eindeloos wandelen. Er liggen hier diverse mooie natuurgebieden en er is genoeg te zien en te beleven. Ontdek de havenstadjes, de oude vissersplaatsen, de historische dijken en de Zuiderzeehistorie tijdens één van de vele wandelroutes rond het IJsselmeer. Ben je een wandelliefhebber die van meerdaagse wandeltochten houdt? Dan heb je het Zuiderzeepad. Dit is een Langeafstandpad. Deze ruim 490 km lange route heeft als begin- en eindpunt Enkhuizen, is verdeeld in meerdere etappes en maakt een mooi rondje om het IJsselmeer.
Nationaal Park Weerribben-Wieden
Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van 11.000 hectare natuur. De geschiedenis van het gebied is nauw verbonden met de ontginning van het laagveen, het turfsteken, rietsnijden, punterbouw en de visserij. Deze ambachten zijn nog steeds zichtbaar in het landschap en bij de bewoners. Het gebied heeft daarnaast een rijke culturele geschiedenis, met stadjes en dorpen die belangrijke verhalen vertellen. Naast het unieke moeraslandschap biedt Weerribben-Wieden grote variatie in de natuur. In het midden vind je het laagveenmoeras, terwijl aan de randen het landschap verandert in beboste keileembulten en dekzandruggen uit de ijstijd. Wandel dwars door Nationaal Park Weerribben-Wieden en waterdorpen Giethoorn, Belt-Schutsloot en Wanneperveen en geniet van de sporen van een rijk vissers- en handelsverleden.
Wandelen in de natuur is niet alleen goed voor je gezondheid, maar het biedt ook de kans om nieuwe plekken te verkennen en te genieten van de schoonheid die vaak dichterbij is dan je denkt. Dus waar wacht je nog op? Pak je wandelschoenen en ga op avontuur!
Waar wandel jij het liefste? Laat het weten in de comments.