We weten allemaal hoe belangrijk kussen in een relatie is. Er is zelfs een dag gewijd aan deze liefdevolle daad! Wereld Zoendag wordt elk jaar op 6 juli gevierd. Het doel van deze dag is om mensen eraan te herinneren hoe belangrijk en plezierig een simpele kus kan zijn. Daarom vonden wij het tijd, in het kader van verbinding, om wat interessante feitjes met je te delen over zoenen.

We schreven eerder al een blog over “Waarom zoenen goed voor je is”. Naast deze voordelen die we hier benoemen, zijn er nog meer interessante feitjes die we graag even met je delen.
 

  1.  Biochemische reacties, vuurwerk!

Tijdens het zoenen komen er verschillende chemische stoffen vrij in je lichaam. Bij een kus stijgt het hormoon dopamine, een neurotransmitter die betrokken is bij genot en beloning, wat een gevoel van euforie kan veroorzaken. Daarnaast neemt het stofje oxytocine toe, dit stofje staat ook bekend als het 'knuffelhormoon' en zorgt voor gevoelens van verbondenheid en versterkt vertrouwen. Een kus kan dus van binnen vuurwerk veroorzaken. We snappen dat daarom heel veel mensen zo dol zijn op zoenen.
 

  1.  Calorieën verbranden

Zoenen kan ook een lichte workout zijn. Een passionele kus kan tot 6 calorieën per minuut verbranden. Het is misschien niet vergelijkbaar met een sportsessie, maar elke beetje helpt, toch?
 

  1. Een kus record

Hoe lang is jouw langste kus ooit geweest? Het langste kusrecord staat op naam van Ekkachai en Laksana Tiranarat uit Thailand, die in februari 2013 tijdens een wedstrijd maar liefst 58 uur, 35 minuten en 58 seconden onafgebroken kusten. Dit record is erkend door het Guinness World Records. Zou jij het zo lang volhouden?
 

  1. Kusfobie

Wist je dat er mensen zijn die bang zijn voor zoenen? Deze fobie staat bekend als "philemaphobia". Mensen met deze angst vermijden vaak intieme situaties en kunnen behoorlijk gestrest raken bij het idee van een kus. Zo denken ze bijvoorbeeld aan de 80 miljoen bacteriën die verspreid worden bij het delen van een tien seconden durende kus.

 

  1. Neusje, neusje…

Hoewel zoenen in veel culturen een gebruikelijke manier is om liefde en genegenheid te tonen, is het niet overal zo. Heb je ooit weleens gehoord van een Eskimokus? Inheemse stammen als de eskimo’s drukken hun lippen niet tegen elkaar, maar wrijven hun neuzen tegen elkaar aan als blijk van liefde en genegenheid. In sommige andere culturen, zoals in delen van Azië en Afrika, kan zoenen in het openbaar als ongepast worden beschouwd. Dit zie je dan ook niet terug in het straatbeeld van deze landen. Zoenen is dus niet zo vanzelfsprekend als we in Europa gewend zijn.

  1. Je eerste zoen

De eerste kus is een gedenkwaardige gebeurtenis voor velen. Als puber droom je van dat ene moment. Volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Adolescence, herinneren mensen zich hun eerste kus vaak gedetailleerder en levendiger dan hun eerste seksuele ervaring. Dit benadrukt de diepe emotionele impact die een eerste kus kan hebben.
 

  1.  Unieke lipprint

Net als vingerafdrukken zijn de lipafdrukken van een persoon uniek. Dit betekent dat iedereen zijn eigen, unieke lipafdruk heeft die gebruikt kan worden voor identificatiedoeleinden, hoewel het in de praktijk zelden wordt toegepast.
 

 

  1. Kussen op beeld

De eerste kus in een film werd getoond in een korte film uit 1896 genaamd "The Kiss". Deze 30 seconden durende clip veroorzaakte destijds een schandaal vanwege de ongebruikelijke vertoning van intimiteit. Gelukkig is dit nu wel anders en is de maatschappij veel minder preuts geworden.

 

Zoenen is dus veel meer dan een simpele aanraking van de lippen. Was je al bekend met deze fascinerende feitjes? Of heb je zelf nog een feitje wat aan deze lijst niet mag ontbreken? Laat het weten in de comments.

Reageren (0)
Bekijk alle reacties
Nog geen reacties ontvangen
Ontmoet anderen online