Je hebt de persoon gevonden die je vlinders geeft. En wanneer jullie zoenen voel je de vlinders in je buik. Zoenen is een belangrijke vorm om te laten blijken hoe gek je op iemand bent. Maar er zijn nog meer redenen waarom het goed is om je liefde af en toe een dikke pakkerd te geven. Ook als je de verliefdheidsfase uit bent…
 

Verbinding

Zoek je meer verbinding met jouw liefde? Dan is zoenen een goed idee. Uit onderzoek blijkt dat bij een fijne zoen er oxytocine vrij komt in je lichaam. Dit verhoogt de aantrekkingskracht. Het knuffelhormoon oxytocine stimuleert intimiteit en verbinding. Regelmatig zoenen is dus goed voor je relatie. Het laat je verbonden voelen met je partner. Zeker belangrijk om dit te blijven doen ook al ben je al jaren bij elkaar. Het schijnt zelfs je kans te vergroten op een langdurige relatie. Daarnaast vindt er oogcontact plaats wanneer je zoent, dit is ook een belangrijke tool om verbinding te maken.

 

Verschil mannen en vrouwen

Zoenen kan een echte dealbreker zijn, zeker wanneer je elkaar net leert kennen. Het is dan ook altijd een spannend moment. Het is iets heel intiems en moet een match zijn. En met name voor een vrouw is het heel belangrijk. Een vrouw hecht meer waarde aan een goede zoen. Onbewust vertelt een zoen heel veel over een persoon. Een vrouw maakt een genetische selectie waar de natuur een handje bij helpt. Een zoen zegt iets over je gezondheid. Een vrouw is onbewust altijd op zoek naar de beste partner waar ze baby’s mee kan maken. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat wanneer je een goede zoener bent, je direct aantrekkelijker wordt gevonden. Een beetje oefenen kan dus zeker geen kwaad.

 

Positieve gezondheidseffecten

Als je denkt dat zoenen alleen goed is voor je relatie dan heb je het mis. Een potje tongworstelen is ook nog eens heel goed voor je gezondheid. Hierbij een aantal voordelen op een rijtje:

  • Een boost voor je immuunsysteem; speeksel uitwisselen zorgt voor het samen delen van miljoenen cellen, dus ook bacteriën. Je bouwt een goede weerstand op, op deze manier.
  • Een kleinere kans op snurken; uit onderzoek is gebleken dat mensen die dagelijks zoenen sterkere mond en tongspieren hebben. Hierdoor zakt de tong minder snel de keel in, de oorzaak van snurken.
  • Minder gaatjes in je tanden; door het zoenen maak je meer speeksel aan. Dit is gezond voor je tanden en tandvlees omdat hierdoor de bacteriën makkelijker wegspoelen.
  • Stress verlagend; onderzoek laat zien dat wanneer je zoent je lichaam meer gelukshormonen aanmaakt als endorfine en dopamine.

 

Nog een grappig weetje. Wist je dat in andere culturen zoals bij de Eskimo’s of bij de bewoners van Fiji zoenen als iets smerigs wordt ervaren? Zoenen is niet iets universeels, wat we wellicht wel denken hier in Europa. Eskimo’s en bewoners van Fiji neuzen bijvoorbeeld in plaats van dat ze de monden tegen elkaar drukken.

We zijn benieuwd! Ben jij dol op zoenen? Laat het hieronder weten.

Reageren (2)
Bekijk alle reacties
phiep
2023-05-25 16:50:36
Zoenen is heerlijk ben er gek op! En schijn er nogal goed in te zijn;)) haha tip er is een boek over zoenen…
Sander180
2023-05-28 21:22:07
ik ben 25 jaar en heb nog nooit eerder een meisje gezoend. maar ik hoop dat die dag ooit zal komen.
Ontmoet anderen online