Je bent al even op zoek naar sociaal contact. Heb je er wel eens aan gedacht om aan te bellen bij je buren? Ze zeggen niet voor niets: Liever een goede buur dan een verre vriend. Met een vriend als buur is fijn gezelschap altijd dichtbij. Deze relatie is wellicht belangrijker dan je denkt. Benieuwd naar welke voordelen dit met zich meebrengt?

 

Een buurman of buurvrouw kan je natuurlijk niet uitkiezen. Hierdoor is het altijd even afwachten welke relatie tot stand komt. Soms zit het tegen en soms zit het mee. Probeer te investeren in een stabiele relatie, al is het met één kant (links of rechts van je). Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een goede band bijdraagt aan je eigen geluk en je gezondheid. Of je nou woont op het platteland, in dorp of stad een goede buur brengt voordelen met zich mee.

 

Ze zijn altijd dichtbij

Een eerste voordeel: ze zijn altijd dichtbij. Een vluchtig praatje is zo gemaakt. Je komt ze regelmatig tegen voor je deur. Een kleine ontmoeting die kan leiden tot een volgend afspraakje. Heb je wel eens gedacht aan een wekelijks koffie-uurtje? De roddels uit de buurt even doornemen of andere dingen die je bezighouden.


Een oplettende buur

Woon je alleen en ben je ziek? Of ben je een weekendje niet thuis? Een goede buur houdt een oogje in het zeil. Het geeft je een gevoel van veiligheid en je voelt je minder alleen. Zij geven je bijvoorbeeld de tip dat je raam openstaat tijdens een flinke regenbui.
 

Buurtfeestjes

Als je het goed kan vinden met je buren, lees hele buurt. Dan is de jaarlijkse buurtbarbeque een feestje! Maak eens een praatje met iemand die 5 huizen verderop woont. Goed voor het gemeenschapsgevoel. Erg waardevol!

 

Tips om zelf een goede buur te zijn

  • Stel jezelf direct voor; Wanneer je verhuist en in een nieuwe straat komt wonen, is het goed om de eerste week je even voorstellen bij de buurtbewoners. Dit zorgt voor sympathie, want niemand vindt het fijn om naast een onbekende te wonen. Ook handig om gelijk contactgegevens uit te wisselen zodat je altijd voor elkaar bereikbaar bent.

 

  • Wees eerlijk; Ondervind je last van je buren? Maak dit bespreekbaar. Door te communiceren kan je dingen oplossen. Hoe eerder je begint, hoe beter. We willen niet dat frustraties van beide kanten oplopen tot een burenruzie. Dat zou zonde zijn.
     
  • Communicatie; Geef je een feestje? Of komt er een verhuisbedrijf wat spullen afleveren? Deel alles met je buren zodat je frustraties en verrassingen voorkomt.
     
  • Help elkaar; Zie je jouw buur strugglen met zware boodschappen? Help de ander een handje. Een burenrelatie is vaak gebaseerd op dienst en wederdienst. Heb je geholpen met de schutting? Dan kunnen je buren bijna niet weigeren om even de babyfoon in de gaten te houden of je plantjes watergeven als je op vakantie bent. Ook in noodgevallen zijn je buren nodig. Is er paniek? Dan is een goede relatie met je buren extra fijn. Zij kunnen het snelste handelen omdat ze dichtbij je zijn.

 

Heb jij goed contact met je buren? Laat het hieronder weten!

Reageren (0)
Bekijk alle reacties
Nog geen reacties ontvangen
Ontmoet anderen online