Durfjijmetmij.nl is natuurlijk een platform voor mensen die te maken hebben met psychische problematiek. Hoogsensitiviteit, een zogenaamde HSP´er, is één van de persoonlijkheidskenmerken die je vaak bij onze leden terugvindt. Maar wat is het eigenlijk? En hoe ga je hiermee om als je te maken krijgt met de liefde?
Ter verduidelijking hoogsensitiviteit is geen stoornis of ziekte. Het is een persoonlijkheidskenmerk. Het brein van een hoogsensitief persoon werkt anders. Er zijn meer hersengebieden tegelijk actief, het zenuwstelsel is gevoeliger. Prikkels en indrukken komen sterker binnen. Deze persoon is gevoeliger voor licht, geluid, geuren maar ook de energie, uitspattingen en lichaamstaal van een ander. Daardoor raakt een hoogsensitief mens eerder overprikkeld. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het verwerken van de prikkels zodat er geen belemmering ontstaat.
HSP en liefde
Liefde en verbondenheid zijn belangrijke waarden in het leven van een hooggevoelig persoon. Toch kan het hooggevoelig zijn, in het vinden en hebben van een relatie, zorgen voor wat belemmeringen. Ben je hooggevoelig, houd dan rekening met het volgende:
Doordat je brein gevoeliger is komen alle emoties sterker binnen. Zeker in de spannende verliefdheidsperiode. Het is wetenschappelijk bewezen dat hooggevoelige mensen meer angst, verdriet of boosheid ervaren, maar ook de positieve emoties als geluk en blijheid zijn intenser. Je gevoelens zijn meer een achtbaan, sterke hoogtepunten en diepe dalen.
Als HSP’er vind je het vaak belangrijk dat de ander het naar zijn zin heeft. Je bent een echte pleaser. Je past jezelf nog liever aan, dan dat je een discussie aangaat met je partner. Je negeert je eigen behoeftes. Hoe meer je jezelf vergeet, hoe slechter je de prikkels kan verwerken. Dit zal uiteindelijk resulteren in een overprikkeld brein. Door te voelen wat jezelf wil en hiernaar te handelen kan je dit voorzijn.
Waar iemand enthousiast wordt van een volle agenda voor het weekend, kan jij hier ontzettend tegenop kijken. Een hardloopwedstrijd, naar een verjaardag van de oom van je vriend en een technofeest op één dag is echt veel te veel voor jou. Durf dit aan te geven bij je partner. Als je meer momenten van stilte en rust kan pakken, ben je bovendien ook veel gezelliger voor je partner. Door je grenzen aan te geven weet de ander ook waar hij aan toe is.
Doordat jezelf emoties zo intens kan ervaren denk je dat een ander dit ook doet. Je verwacht dat hij je ook wel begrijpt zonder dat je daar woorden aan besteed. Een niet-hoogsensitief persoon pikt minder signalen op en kan helemaal niet doorhebben wat er aan de hand is. Praten, praten, praten dat is het enige wat voor duidelijkheid kan zorgen.
We begrijpen dat het ervaren van intense emoties soms zorgt voor belemmeringen. Je ziet dat HSP´ers zich daarom vaak afsluiten uit bescherming. Maar dit is zonde. Zo ontneem je jezelf de kans op geluk, een relatie of andere ingrijpende spannende dingen.
Een relatie met een hoogsensitief persoon
Heb je een relatie met iemand die hooggevoelig is? Dan vind je het soms wellicht lastig om hiermee om te gaan. Communicatie hierover is dan heel belangrijk. Dingen die voor een HSP’er van zelfsprekend zijn, kunnen voor jou als niet-hooggevoelige partner vreemd zijn. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kan houden: