In het kader van de Nationale week zonder Vlees en Zuivel vonden we het tijd om een blog te wijden aan vegetarisch leven. En dan met name hoe je hiermee omgaat wanneer je partner niet kiest voor een leven zonder vlees (en/of zuivel) en jij wel. Dit kan zorgen voor de nodige uitdagingen. Hoe ga je met deze verschillende levensstijlen om?

 

Ben je een trouwe vleeseter?

Ben je dol op een stukje vlees? Je kan je afvragen of iedere dag onbeperkt vlees en zuivel consumeren nog wel van deze tijd is. Een overconsumptie zorgt voor een hoge druk op het milieu, met klimaatverandering tot gevolg. We zeggen niet dat je direct vegetariër of veganist hoeft te worden (of misschien ook wel), maar regelmatig geen vlees en zuivel nuttigen heeft al een positief impact op mens, dier en klimaat. Van 4 tot en met 10 maart vindt de Nationale week zonder Vlees en Zuivel plaats. De organisatie achter deze dag probeert je bewust te maken van de gevolgen van het consumeren van deze producten. Één week zonder betekent een besparing van 14,6kg broeikasgassen. Moeite waard om te proberen toch?

We begrijpen dat het lastig kan zijn als je vegetarisch wilt leven en je liefde juist dol is op vlees. Maar je gaat jouw relatie toch niet op het spel zetten voor één verschil? Focus op de overeenkomsten. Liefde draait niet alleen om eten, waarschijnlijk zijn er heel veel andere passies die jullie wel delen. Vind je het toch moeilijk om het los te laten? Hierbij een aantal tips die je wellicht een handje op weg kunnen helpen.
 

  • Forceer niks bij elkaar

Het is belangrijk dat je jouw partner in zijn waarde laat voor de keuzes die hij/zij maakt. Ook in zijn of haar dieetkeuze. Je eetgewoontes veranderen voor je partner is een grote stap. Probeer elkaar te inspireren met je levensstijl, maar forceer niks. Wellicht dat hij/zij stap voor stap met je meebeweegt, maar heb geen verwachtingen. Druk ook niet ongevraagd documentaires over dierenleed of opwarming van de aarde onder zijn neus. Geef de tijd om zelf onderzoek te doen en keuzes te maken.
 

  • Focus op het positieve

Het is belangrijk om je te focussen op de stappen die je partner wel jouw kant op zet. We bedoelen hiermee bijvoorbeeld; Wees dankbaar dat je partner meedoet met een paar avonden zonder vlees. Of stelt je partner voor om eens een hapje te eten bij een vegetarisch restaurant terwijl hij zelf graag een hamburger wegwerkt? Waardeer het dan!
 

  • Communicatie is key!

Deze tip geven we je wel vaker. Communiceren is altijd een goed idee. Zeker als je ontdekt verschillend te zijn. Waarom maak je de keuze om geen vlees te eten? Waarom maakt je partner wel de keuze om vlees te eten? Staat hij/zij open voor dagen zonder vlees tijdens het avondeten? Wanneer kookt wie? Ben je bereid om wel vlees klaar te maken voor je partner? Zorg voor duidelijkheid om wrijving te voorkomen.
 

  • Nieuwe recepten

Daag elkaar uit, door te experimenteren in de keuken. Plan een middag vrij om samen te kokkerellen. Nieuwe recepten uitproberen die jullie beide kunnen eten. Ontdek een aantal recepten die bij jullie alle twee in de smaak vallen. Dan zijn er in ieder geval mogelijkheden wanneer jullie samen willen eten.

 

We zijn benieuwd! Laat je deze week je vlees en zuivel ook in de supermarkt liggen? Laat het ons weten onder de blog.

 

Reageren (3)
Bekijk alle reacties
lindah
2024-03-07 09:45:57
Hallo Durf jij met mij leden en organisatie,
De verschillen in leefstijl kunnen heel groot zijn, roker en de ander heeft last van longen, buitenmens en kroegtijger etc. zijn er ervaringsverhalen beschikbaar? Gelukkig heb ik buiten de website nu een wandelmaatje gevonden waarmee ik meer overeenkom dan wandelen, maar wat als je een leuk contact krijgt met iemand die een ongezonde leefstijl heeft en jij aan de andere kant probeert te blijven? verleidingen al om en aanpassen ligt op de loer. hoe denken jullie daarover en hoe ga je daar mee om?
Administratie Durfjijmetmij
2024-03-08 13:18:31
Beste Lindah, bedankt voor je reactie. Wellicht is deze persoon dan geen goede match, als je heel veel waarde hecht aan gezonde leefstijl en de persoon is een roker. Het hangt ervanaf hoeveel moeite je ermee hebt. Kan je het accepteren dat de ander andere keuzes maakt? Of hecht je teveel waarde aan je eigen gedachtes en bevindingen? Je kan de ander inspireren om gezonder te leven, maar heb geen verwachtingen dat iemand zich aanpast.
lindah
2024-03-07 09:48:16
Natuurlijk laat ik een persoon in zijn waarde en eigen keuzes behouden, maar mee roken heb ik al last van bijvoorbeeld. wat te denken van een ander slaapritme of het ontbreken van een slaapritme?
Ontmoet anderen online