Op Dierendag zetten we onze huisdieren graag in het zonnetje. Is jouw trouwe viervoeter voor jouw gevoel je allerbeste vriend? Kan die diepe connectie van vriendschap eigenlijk wel tussen mens en dier? Onderzoekers zochten het uit; is een echte vriendschap tussen mens en dier mogelijk?
Misschien heb je wel een kat een hond of konijn in huis waar je ontzettend dol op bent. Dan ben je niet de enige. Meer dan 4 miljoen huishoudens in Nederland heeft een huisdier. In veel gevallen wordt dit dier een volwaardig onderdeel van het gezin. Het dier wordt echt beschouwd als een vriend. Maar in hoeverre kan dat? Als we naar vele diersoorten kijken is het niet mogelijk. Dieren zijn daarvoor emotioneel niet capabel. Er is een diersoort waar wetenschappers het nog niet over eens zijn, namelijk de hond.
Waar komt die succesvolle relatie tussen hond en mens vandaan?
Voor dit antwoord moeten we kijken naar de geschiedenis. De hond stamt af van de wolf. 15.000 jaar terug raakten de mens en de wolf “bevriend”. Een wolf leeft in een groep, hierdoor moeten deze dieren hun sociale vaardigheden ontwikkelen. Ze ontwikkelen een hoge sociale intelligentie. Een wolf is niet een dier die je in huis neemt. Maar door de duizenden jaren heen heeft er een evolutie plaatsgevonden. De duizenden jaren van domesticatie, waarbij mensen steeds een selectie maakten van de meest tamme wolven, zijn er veranderingen in de genen van de wolven opgetreden. Hierdoor zijn er hechtere banden met mensen mogelijk en is de hond ontstaan.
Voelt jouw hond dan net zoveel liefde als jij voor hem?
Dit is een moeilijke vraag. Vanuit een hond is het veel primitiever. Het brein is niet zo gemaakt als dat van een mens. Het denkt minder na en heeft minder besef. We projecteren onze emoties en gedachten vaak op onze trouwe viervoeter. Dit zien we bijvoorbeeld terug in situaties als dat een hond iets doet wat het baasje niet leuk vindt. Het baasje denkt dat hij zich schuldig voelt als de hond zijn oren plat legt en met grote ogen aankijkt. Echter is de hond enkel bezig met dat hij bang is voor straf en niet voor wat zijn baasje vindt van zijn gedrag. De Universiteit van Cambridge onderzocht ook of een hond zich anders gedraagt wanneer hij schuldig is ja of nee als zijn baasje boos is. Hier zien ze geen verschil.
Daarnaast komt uit onderzoek datgeen wat een mens en hond verbindt voornamelijk hormoon oxytocine is. Dit stofje wordt ook wel het knuffelhormoon genoegd. Dit komt bijvoorbeeld vrij wanneer een moeder in de ogen van haar baby kijkt. Dit gebeurt er ook wanneer een hond in de ogen van zijn baasje kijkt.
Wetenschappelijk onderzoek of niet, het gaat erom hoe jij jouw band met je huisdier ervaart. Haal je veel lol en liefde uit jullie band? Dan is een huisdier zeker een goede aanvulling op je leven. Want zeg nou zelf wie wil nou niet iemand die altijd blij zit te kwispelen wanneer je thuiskomt?