Ondanks het sombere weer is de herfst een kleurrijk seizoen. Het is een prachtige tijd van het jaar om te genieten van de heerlijke smaken. De kleuren van de bomen veranderen langzaam en in de keuken maken we plaats voor rijkgevulde soepen en heerlijke stoofpotjes. Zondag samen lekker vrij? Duik eens samen de keuken in. Hieronder een aantal fijne herfstrecepten.
Samen de maaltijden bereiden
Waarschijnlijk sta je meestal zelf in de keuken of kookt je partner in zijn eentje de maaltijden. Probeer eens om samen te koken. Samen koken zorgt ervoor dat mensen beter worden in het sluiten van compromissen en het stimuleert creativiteit. Door met elkaar te koken leer je om verschillen, onenigheden en frustraties aan de kant te zetten omdat je samen op één belangrijke taak moet focussen. Dus wat houd je tegen? Ga samen de keuken in om de lekkerste herfstrecepten te bereiden.
Hieronder 4 herfstrecepten om samen uit te proberen:
1. Pompoensoep
Ingrediënten:
- 1 grote geschilde pompoen in blokjes
- 1 gesnipperde ui
- 2 teentjes geperste knoflook
- 750 ml groentebouillon
- 200 ml kokosmelk
- Kruidige specerijen (zoals kaneel, nootmuskaat, of gember)
- Zout en peper, olijfolie
Bereiding:
1. Verhit olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook totdat ze glazig zijn.
2. Voeg de pompoenblokjes toe en bak deze een paar minuten mee.
3. Voeg de groentebouillon en kruiden toe. Laat het geheel 20 minuten koken.
4. Pureer de soep met een staafmixer en voeg de kokosmelk toe. Breng op smaak met zout en peper.
2. Kruidige stoofpot met vlees
Ingrediënten:
- 500 g in blokjes gesneden rundvlees of lamsvlees
- 2 wortels, in plakjes
- 1 gesnipperde ui
- 2 teentjes geperste knoflook
- 2 laurierbladeren
- 1 liter runder- of groentebouillon
- 1 eetlepel tomatenpuree
- Zout, peper, olijfolie en kruiden (bijv. tijm, rozemarijn)
Bereiding:
1. Verhit olijfolie in een grote pan en bak het vlees rondom bruin.
2. Voeg de ui, knoflook en wortels toe en bak even mee.
3. Roer de tomatenpuree erdoor en voeg de bouillon en kruiden toe.
4. Laat de stoofpot 1,5 tot 2 uur zachtjes koken tot het vlees mals is. Bon appetit!
3. Paddenstoelenrisotto
Ingrediënten:
- 300 g risotto rijst
- 1 liter groentebouillon
- 250 g in plakjes gesneden paddenstoelen
- 1 gesnipperde ui
- 2 teentjes geperste knoflook
- 100 ml witte wijn (optioneel)
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- Zout en peper, olijfolie
Bereiding:
1. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook.
2. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze totdat ze zacht zijn.
3. Voeg de risotto rijst toe en bak deze kort mee. (Optioneel, blus af met witte wijn)
4. Voeg geleidelijk de groentebouillon toe, terwijl je regelmatig roert. Kook tot de rijst beetgaar is.
5. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
4. Appelcrumble
Ingrediënten:
- 4-5 geschilde, in plakjes gesneden appels
- 100 g suiker
- 1 theelepel kaneel
- 150 g haver
- 100 g bloem
- 100 g boter, in blokjes
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Meng de appelplakjes met suiker en kaneel in een ovenschaal.
3. Meng in een kom de haver, bloem en boter tot een kruimelig mengsel.
4. Strooi het crumble-mengsel over de appels en bak 30-35 minuten in de oven tot het goudbruin is.
Eet smakelijk!
Laat je weten welk herfstrecept je gemaakt hebt?