Op 27 oktober is het De Dag van de Stilte. In de snelle wereld van nu vol constante geluiden, berichtjes, volle agenda’s en prikkels is een moment van stilte belangrijk. Stilte kan van onschatbare waarde zijn voor ons brein. Ons brein heeft namelijk niet alleen rust nodig om te herstellen, maar ook om optimaal te kunnen functioneren. Op De Dag van de Stilte vinden wij het een goed idee de voordelen van stilte voor je brein op een rijtje te zetten.
Even een moment van rust pakken, niets doen. Gun jij jezelf weleens een moment van stilte? Wellicht dat de volgende voordelen je doen overhalen om af en toe stil te zijn.
1. Stilte vermindert overbelasting van het brein
Onze hersenen zijn ongelofelijk krachtig, maar ze hebben ook hun grenzen. Elke dag verwerken we een ontelbare hoeveelheid informatie, zowel bewust als onbewust. Denk maar eens aan alle berichtjes die je binnen krijgt, social media, gesprekken en geluiden. Je hersenen staan in deze tijd eigenlijk altijd aan. En al deze prikkels kunnen leiden tot overbelasting. Hierdoor kan het brein moeite hebben om zich te concentreren, dingen te onthouden of creatief te denken.
Stilte biedt het brein een adempauze. Het geeft ons zenuwstelsel de kans om te herstellen en voorkomt dat onze hersenen oververhit raken door te veel prikkels. Je kan wel zeggen dat stilte eigenlijk werkt als een resetknop.
2. Groei van nieuwe hersencellen
Een verrassend voordeel van stilte is dat het de aanmaak van nieuwe hersencellen kan stimuleren. Onderzoek heeft aangetoond dat periodes van stilte de ontwikkeling van nieuwe cellen bevorderen, in het deel van de hersenen dat betrokken is bij leren, geheugen en emoties. Stilte is dus niet alleen rustgevend, maar het draagt ook letterlijk bij aan de groei van je hersenen.
3. Versterkt concentratie en focus
In een stille omgeving kunnen we ons beter concentreren. Stilte vermindert afleidingen en geeft ons brein de kans om zich volledig te richten op één taak. Dit heeft een positief effect op onze productiviteit. Door vaker in stilte te zijn, kan je jouw concentratie skill verbeteren.
4. Bevordert zelfreflectie en emotionele verwerking
Stilte heeft daarnaast ook een belangrijke rol in ons emotionele welzijn. Stilte biedt de ruimte voor zelfreflectie. Wanneer we niet worden afgeleid door geluiden en externe prikkels, kunnen we ons richten op wat er binnenin ons gebeurt. Dit helpt bij het begrijpen van onze gedachten, gevoelens en emoties.
5. Vermindert stress en angst
Heb je weleens onrust ervaren als er bij jou in de straat luidruchtige werkzaamheden bezig zijn? Harde geluiden van een boor kunnen ons stressniveau bijvoorbeeld al verhogen. Het brein interpreteert geluidsoverlast vaak als potentieel gevaar, waardoor het stresshormoon cortisol wordt vrijgegeven. Dit verhoogt onze hartslag, bloeddruk en spanning in het lichaam. Stilte doet precies het tegenovergestelde. Het geeft ons brein het signaal dat we veilig zijn en laat ons ontspannen.
Of het nu gaat om een paar minuten stilte tijdens een wandeling in de natuur of een moment van rust in een stille (donkere) kamer, de voordelen voor je brein zijn immens. Dus de volgende keer dat je de kans hebt, omarm de stilte en geef je brein de rust die het verdient. Gun jij jezelf weleens een moment van stilte?
Manifestatie wordt vaak gezien als materialistische pseudowetenschap. Maar neuroloog Dr. James Doty laat zien dat manifestatie de sleutel is voor een vriendelijkere en betere wereld.
Doty leert ons in dit boek verschillende technieken: aandacht, meditatie, visualisatie en compassie. Met deze ‘Mind Magic’ krijgen we helderheid en verwezenlijken we onze dromen.
Waar eerdere boeken over manifestatie zich vooral richten op uiterlijk succes en individueel voordeel, roept Mind Magic op om manifestatie deel te integreren als een diepgaande oplossing voor hedendaagse, (persoonlijke) uitdagingen. Volgens Arianna Huffington: "Krachtig en Indringend". Er staan oefeningen in beschreven om méér dan alleen de Stilte te ervaren. Aan de slag zou ik zeggen....