Onbewust hebben ouders een grote invloed op wie we mee naar huis nemen. Ze hebben een grote invloed op ons leven. Zowel op onze bewuste keuzes (werk of studie) als op de onbewuste keuzes die we maken, zoals onze partnerkeuze. Beinvloeden jouw ouders je relatie (keuze)?
Hoe zit dat nou precies?
Verschillende studies die door wetenschappers gedaan zijn, wijzen allemaal hetzelfde uit. Namelijk; dat voor een groot deel onze partnerkeuze berust op onze ouders. Iedereen ontwikkelt een voorkeur aan types waar hij of zij op valt, mensen zoeken eigenschappen in een partner waarin ze zichzelf en hun opvoeders herkennen. Daar zijn zowel evolutionaire als praktische redenen voor te bedenken. Deze hebben we voor jou op een rijtje gezet.
De ouderlijke goedkeuring van de relatie is nogal belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat instemming van ouders met de partnerkeuze meer vertrouwen geeft en zo de relatie ruimte biedt zich te ontplooien. Kinderen uit een goed huwelijk hebben zelf ook vaak een stabiele relatie met de partner. Kinderen van gescheiden ouders blijken zelf ook vaker te scheiden (twee keer zo vaak als kinderen uit ongebroken huwelijken). Daarnaast wijst onderzoek uit dat kinderen van gescheiden ouders meer problemen hebben met communicatie en vertrouwen. Ze hebben meer korte relaties, minder vaak trouwplannen en schatten hun echtscheidingskansen hoger in.
Als je het gevoel hebt dat je ouders niet achter je relatie staan, kan het je stimuleren om er iets van te maken om te laten zien dat zij het verkeerd zagen. Aan de andere kant kan hun “afkeuring” je weerhouden om volledig voor de relatie te gaan. Als het wel goed gaat, zou je jouw ouders immers gezichtsverlies bezorgen. Deze onzichtbare trouw aan ouders is vaak groot.
Herkenbaarheid
Uit onderzoek blijkt dat we herkenbaarheid zoeken in een partner. Je begrijpt elkaar beter en je voelt je bij zo iemand thuis. Zo blijkt dat mensen met oudere ouders zich vaak ook aangetrokken voelen tot oudere partners. Daarnaast blijken er ook overeenkomsten te zijn tussen onze ouders en geliefden als het gaat om lengte, oogkleur en zelfs lichaamsbeharing. Vooral bij de vrouwen leken de overeenkomsten tussen hun droompartner en hun vader opvallend veel op elkaar. Daarnaast bleek ook dat hoe nauwer de band was met hun vader, hoe groter de overeenkomsten.
Biologische verklaring
Het is ook biologisch te verklaren dat onze partners vaak op onze ouders lijken. Als je je aangetrokken voelt tot mensen die op je ouders lijken zou het kunnen zijn dat de kans groter is dat je verliefd wordt en eventueel gaat voortplanten. En dat is iets wat de natuur stimuleert, voortplanten. Het gevoel van vertrouwen kan je lichaam ook oproepen wanneer je een relatie aangaat met iemand die op je ouders lijkt. Dit komt doordat we zelf (positieve) associaties hebben met de band met onze ouders en aan onze jeugd die we met hun hebben doorgebracht.
We zouden kunnen stellen je partnerkeuze dus geen toeval is, maar eerder een gevolg van onbewuste keuzes, gebaseerd op ons verleden. Lijkt jouw partner ook op 1 van jouw ouders en in hoeverre hebben jouw ouders een rol gespeeld bij jouw partnerkeuze? Laat het ons weten in de comments.