In een tijdperk waarin maatschappelijke normen en waarden constant evolueren, is het logisch om stil te staan bij de vraag: Is trouwen nog van deze tijd? Als we de cijfers mogen geloven neemt het aantal huwelijken in Nederland af. Maar is deze vorm van verbinding wel echt zo minder populair en hoezo dan?

Als je traditioneel gaat kijken naar het huwelijk, werd dit vroeger vaak gezien als een economische of politieke verbintenis tussen families. Of er liefde of romantiek speelden, was niet belangrijk. Dit is de laatste eeuwen veranderd.

Als we kijken naar wat trouwen nu inhoud is dit best complex en kan het verschillen per persoon. Het is sterk afhankelijk van culturele, persoonlijke, sociale en religieuze perspectieven. Een persoon in Nederland kijkt er bijvoorbeeld al heel anders tegen aan dan een persoon in Afrika, of  een gelovige of iemand die niet gelovig is. De volgende aspecten vatten de essentie van trouwen goed samen:

  1. Verbintenis en toewijding; trouwen is een belofte van langdurige toewijding tussen twee mensen. Zowel in voor- en tegenspoed. Het geeft een veilig gevoel, je hebt je maatje gevonden. Daarnaast is deze verbintenis zichtbaar in het delen van dezelfde achternaam.
  2. Liefde en genegenheid; ondanks dat dit vroeger en wellicht nu in gearrangeerde huwelijken minder belangrijk is, zie je dat de meeste mensen trouwen omdat ze hun liefde willen vieren. Een huwelijk is het symbool van de band en de liefde tussen twee mensen.
  3. Juridische en economische eenheid; wanneer je trouwt met iemand brengt dit juridische en financiële voordelen met zich mee. Zoals erfrechten, belastingvoordelen en besparing in verzekeringen.
  4. Spirituele en religieuze betekenis; het kan worden gezien als een heilige verbintenis die in overeenstemming is met de geloofsovertuigingen en waarden van de partners.
  5. Sociale en culturele erkenning; het wordt vaak gezien als een mijlpaal in iemands leven. Een social gewenst doel, welk gehaald dient te worden. Net zoals kinderen krijgen, een huis kopen, een goede baan vinden en samenwonen ook als doelen worden gezien die bij het leven horen.

 

Opvallende cijfers en feitjes

Wat we wel kunnen concluderen is dat het huwelijksgedrag veranderd. Waar er in 1970 nog zo’n 124.000 paren per jaar trouwden was dit aantal in 2022 nog maar 55.000. Daarnaast zien we de gemiddelde leeftijd waarop mensen trouwen ook stijgen naar rond de 30. Waar het vroeger normaal was om eerst te trouwen en dan pas samen te gaan wonen, zien we dit nu vaak andersom gebeuren waarbij een groot aantal ook besluit om niet te trouwen. Waardoor komt dit?

  • Individualisering en persoonlijke vrijheid; naast dat hieraan mensen meer waarde hechten, is het ook zo dat de vrouw door de jaren heen zich heeft ontwikkeld. De vrouw hoeft niet meer de traditionele rol aan te nemen in het gezin, maar kan ook carrière maken waardoor er persoonlijke vrijheid mogelijk is.
  • Trouwen is kostbaar; een dure jurk, een feest, een plechtigheid. Je kan het zo bont maken als je wilt, maar trouwen brengt de nodige kosten met zich mee.
  • Nieuwe levensstijlen; het is niet meer de norm om standaard te kiezen voor trouwen er zijn nog altijd andere manieren om samen door het leven te gaan. Denk hierbij aan LATrelaties (lees hier het blog over LATrelaties) of samenwonen. Daarnaast zie je ook veel alleenstaanden.
  • Alternatieven; mocht jij je toch juridisch willen verbinden zijn er alternatieven die niet dezelfde lading en sores met zich meebrengen. Denk hierbij aan een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap.
  • Een groei in scheidingen en de complexiteit daarvan: als we de laatste cijfers mogen geloven omtrent scheiden, scheiden er meer mensen in het jaar dan dat er mensen trouwen.
  • Daarnaast is het juridisch en emotioneel complex om te scheiden. Dit kan mensen afschrikken om in het huwelijksbootje te stappen.
  • Afname in religieuze invloed, in veel delen van de wereld neemt het aantal gelovigen af. Religie speelt vaak een grote rol in het promoten van trouwen.

 

Of trouwen nou in is of niet, je moet het natuurlijk helemaal zelf weten of je deze speciale manier van verbinden aangaat. We zijn benieuwd hoe jij hierover denkt. Laat het ons weten onder de blog.

Reageren (0)
Bekijk alle reacties
Nog geen reacties ontvangen
Ontmoet anderen online