Regelmatig plaatsen wij oproepjes voor ervaringen van Durfjijmetmij’ers. Op onze oproep voor ervaringsverhalen over vrijwilligerswerk kregen wij leuke reacties, waaronder de reactie van Petra.

Petra, een 55-jarige vrouw met een achtergrond in de zorg, kreeg ongeveer twee jaar geleden een psychose. Ze is daarvoor twee keer opgenomen geweest en werken in loondienst lukte niet meer. Petra heeft zich altijd vrijwillig voor de medemens ingezet, maar na haar diagnose en een periode van persoonlijke uitdagingen is vrijwilligerswerk een belangrijker onderdeel van haar leven gaan uitmaken. Ze deelt graag haar verhaal en ervaringen om anderen te inspireren en wellicht aan te moedigen om ook de eerste stap richting vrijwilligerswerk te zetten.

 

Ongeveer 12 jaar heeft Petra in de zorg gewerkt. Petra vertelt daarover: “Op een gegeven moment ben ik daarmee gestopt. Het werd te belastend. Ik ben in een echtscheiding terecht gekomen, ging verhuizen en dan gebeurt er privé zoveel. Daardoor ben ik uit het arbeidsproces geraakt.” Al Petra’s aandacht en tijd gaan op dat moment op aan het op de rit krijgen van haar privéleven. “Op het moment dat je in een echtscheiding komt, moet je een nieuw huis regelen, je moet aan de slag met advocaten, co-ouderschap en nog veel meer. Er blijft dan geen tijd meer over om ook nog met werk bezig te zijn. De echtscheiding was zowel voor mij als voor mijn kinderen best wel zwaar. Het is allemaal gelukt, maar om erbij te werken werd veelteveel. Dat lukte niet meer.” Na ongeveer vier jaar heeft Petra haar leven weer opgebouwd en krijgt ze privé weer ruimte om andere dingen op te pakken. Petra zet de stap om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

 

De stap naar vrijwilligerswerk gaat voor Petra vrij makkelijk. Ze kiest er bewust voor. Petra maakt een account aan op NL voor elkaar, een vacaturepagina voor vrijwilligerswerk, en abonneert zich op de nieuwsbrief. Zo ziet Petra de oproep voor een taalcoach en een oproep voor een bezoekvrijwilliger bij haar in de buurt.

 

In haar rol als taalcoach biedt Petra taalondersteuning aan nieuwkomers in Nederland. Hierin benut ze haar vaardigheden om hen te helpen integreren en communiceren. “Ik heb een taalmaatje hier niet ver vandaan, dan ga ik op de fiets naar haar toe. Ik bereid wat dingetjes voor en dan zijn wij ongeveer een uur samen aan het oefenen. Ik haal wat oefeningen uit boeken, soms doe ik ook iets met muziek of we gaan samen lezen.” Petra geeft aan dat zij in persoon iemand begeleidt, maar dat dit ook online zou kunnen. Ze heeft al veel mensen die nieuw zijn in Nederland op deze manier mogen begeleiden. Zo heeft ze een taalmaatje gehad uit Turkije, uit Syrië en vanuit Afrikaanse landen. Dat maakt het natuurlijk erg divers en interessant!

 

Naast haar rol als taalcoach is Petra ook actief als bezoekmaatje voor een oudere man. Ze brengt waardevolle tijd met hem door. Hierbij maakt ze niet alleen een praatje met hem, maar onderneemt ook gezamenlijke activiteiten. Zo spelen ze wel eens een spelletje samen of gaan ze naar buiten.  Niet alleen voor deze man is dat fijn, maar Petra krijgt er zelf ook energie van en vindt het dankbaar werk.

 

Wat Petra's verhaal extra inspirerend maakt, is haar vermogen om vrijwilligerswerk aan te passen aan haar eigen tempo en behoeften. Petra heeft geleerd naar haar eigen grenzen te luisteren. Dit heeft haar geholpen om haar vrijwilligersactiviteiten op een verstandige en duurzame manier uit te kunnen voeren. Petra benoemt de voordelen voor haar van vrijwilligerswerk: “Het is ongedwongen en je hebt meer vrijheid. Ik kan in overleg de tijd en de dag bepalen. Ik merk dat het op mij een positieve invloed heeft en ik merk dat mensen er ook blij van worden en dankbaar zijn. “

 

Petra moedigt anderen aan om op vacaturebanken te kijken, vergelijkbaar met hoe ze zelf vrijwilligerskansen vindt op platforms als NL voor elkaar. Verder geeft ze als tip; “Vraag naar ervaringen van andere vrijwilligers.”

 

Hoewel Petra haar vrijwilligerswerk momenteel op een lager pitje heeft gezet vanwege gezondheidsredenen, blijft haar verhaal een inspirerend voorbeeld van de impact die één individu kan hebben door eenvoudigweg tijd en zorg te investeren in anderen. Haar boodschap is duidelijk: vrijwilligerswerk is niet alleen goed voor de gemeenschap, maar het verrijkt ook het leven van de vrijwilliger zelf.

 

Petra, ontzettend bedankt voor je tijd en je bijdrage. Wij hopen dat je vele Durfjijmetmij’ers hebt weten te inspireren om aan de slag te gaan als vrijwilliger. Wil je jouw verhaal hier ook delen? Mail naar durfjijmetmij@parnassia.nl.

Reageren (0)
Bekijk alle reacties
Nog geen reacties ontvangen
Ontmoet anderen online