Met het nieuwe jaar voor de deur is dit het moment om na te denken over nieuwe doelen. In onze blog vorig jaar “10 Populaire goede voornemens voor een frisse start!”, gaven we inspiratie voor populaire voornemens, zoals gezonder leven, minder schermtijd en meer tijd voor ontspanning. Maar het bedenken van doelen is vaak makkelijker dan ze volhouden! Daarom delen we in deze blog zes bewezen tips om jouw goede voornemens voor 2025 écht te laten slagen.
1. Stel concrete en realistische doelen
Het belangrijkste bij goede voornemens is dat ze specifiek en haalbaar zijn. Abstracte doelen als “gezonder leven” of “meer bewegen” zijn moeilijk te controleren, omdat ze te vaag zijn. Want wanneer beweeg je meer of leef je gezonder? Maak je voornemens daarom zo concreet mogelijk:
Daarnaast moet het haalbaar zijn. Een doel als ik wil graag 20 kilo verliezen in een maand tijd, is onhaalbaar en dus niet motiverend. Door concrete en realistische doelen te stellen, maak je het makkelijker om vooruitgang te boeken en kan je succes duidelijker meten.
2. Begin met kleine stappen
Vaak voelen we ons in januari extra gemotiveerd om groots te beginnen. Toch zijn grote veranderingen moeilijk vol te houden. De kunst zit juist in kleine en haalbare stappen, dit houd je langer vol. Langzaam maak je van deze verandering een nieuwe gewoonte. Voeg iedere keer na een aantal weken een nieuwe aanpassing toe. Dit voorkomt dat je overweldigd raakt en opgeeft. Een voorbeeld: wanneer je direct de hele week gaat sporten, zal je het als een opgave zien. Je lichaam krijgt te maken met vermoeidheid en intense spierpijn. Opbouwen is key!
3. Creëer een vangnet!
Goede voornemens volhouden gaat makkelijker met een sterke achterban. Door je doelen te delen met vrienden, familie of collega’s kan je steun krijgen op de dagen dat het wellicht wat lastiger gaat. Let op; zoek wel de mensen op die in staat zijn je te steunen. Het heeft geen zin om steun te vragen aan een kettingroker als je zelf graag wilt stoppen. Sociale steun helpt je om gemotiveerd te blijven, zeker als de eerste enthousiaste weken voorbij zijn.
Tip: Heb je als doel om vaker te sporten? Zoek een sportmaatje of sluit je aan bij een sportclub. Samen sporten is niet alleen gezelliger, maar je voelt je ook verantwoordelijker en hebt minder snel de neiging om een keer over te slaan.
4. Maak een plan en houd je voortgang bij
Door je voornemens op te schrijven en bij te houden, maak je jouw voortgang zichtbaar en concreet. Schrijf voor het nieuwe jaar je doelen op en ook hoe je deze gaat behalen. Maak een concrete planning en zet deze in je agenda. Maak daarnaast een Excel sheet waarin je wekelijks de resultaten noteert. Door regelmatig terug te kijken naar wat je hebt bereikt, blijf je gemotiveerd en zie je waar je eventueel moet bijsturen.
Weet je nog dat we schreven over het maken van een Visionboard? Dit kan je ook helpen om je plan concreet te maken. Hang deze op een zichtbare plek en je wordt voortdurend aan je goede voornemens herinnerd.
5. Wees geduldig en vergevingsgezind
Het volhouden van goede voornemens gaat zelden zonder hobbels. Misschien heb je een drukke week, ben je ziekjes of voel jij je minder gemotiveerd. Het is belangrijk om dan niet te streng voor jezelf te zijn. Geduld en zelfcompassie zijn cruciaal voor het doorbreken van oude gewoontes. Realiseer je dat elke stap, hoe klein ook, een stap vooruit is. Wat goed kan werken is dat je werkt met de twee dagen regel. Zit je een dag niet lekker in je vel? Dan laat je de teugels vieren, even niet sporten, gezond eten of je schermtijd beperken. De volgende dag sta je weer fris op en herpak je jezelf. Zo voorkom je dat je terugvalt in oude patronen waar je juist vanaf wilt komen. Let op: nieuwe patronen inbouwen kost tijd. Ga gemiddeld uit van 40 dagen voordat een nieuwe routine is ingesleten.
6. Beloon jezelf voor je voortgang
Wij zijn groot voorstander van successen moet je vieren, hoe klein dit succes ook is. Veranderen kost energie en doorzettingsvermogen. Daarom is het belangrijk om jezelf onderweg te belonen. Dit hoeft niet groot te zijn. Een kleine beloning kan al een verschil maken. Door regelmatig stil te staan bij wat je hebt bereikt en jezelf hiervoor te belonen, maak je het proces positiever. Dat houdt de motivatie hoog en maakt je voornemens bovendien leuker om aan te werken. Houd je het bijvoorbeeld al 6 weken vol om drie dagen in de week te sporten? Trakteer jezelf op een nieuw sport shirt.
Met deze zes tips hopen we je op weg te helpen om je goede voornemens voor 2025 écht vol te houden. Onthoud dat het niet gaat om de perfecte start, maar om de stappen die je elke dag zet. Of je nu grote veranderingen wilt aanbrengen of kleine aanpassingen zoekt, met een beetje geduld, steun en een duidelijk plan kun jij in 2025 dichter bij je doelen komen. Wat zijn jouw goede voornemens voor 2025?