Onderzoek wijst uit: veel relaties ontstaan vanuit vriendschap

We schreven eerder al over man-vrouw vriendschappen, dat dit toch vaak lastig blijkt te zijn. Nu blijkt uit onderzoek ook dat veel relaties ontstaan vanuit een goede vriendschap. Het traditionele beeld van liefde op het eerste gezicht, blijkt niet voor de meeste gevallen van toepassing te zijn. Heeft het eindeloze tinderen dan wel zin? Kunnen we dan niet beter meer tijd investeren in onze vrienden? Wat vertelt het onderzoek nog meer?
 

De Universiteit van Victoria in Canada kwam onlangs met interessante onderzoeksresultaten. Ze vonden een onderzoek over liefde onder 300 oud-studenten. Maar liefst 66 procent van alle deelnemende stellen bleek voordat ze een liefdesrelatie kregen goede vrienden te zijn.  Daarnaast kwam eruit dat ze gemiddeld 22 maanden vrienden waren voordat er liefde bij kwam kijken. Er was vooraf hier geen intentie voor. Door de intense vriendschap groeiden ze langzaam naar elkaar toe. De grens tussen vriendschap en relatie zagen ze steeds vaker vervagen.

Wanneer vrienden ‘friends with benefits’ werden, was de kans op een liefdesrelatie groter. Mocht je niet bekend zijn met deze term; ‘friends with benefits’ gaat om vrienden die ook samen seks hebben. Het is vrij logisch dat de kans op een liefdesrelatie hierdoor groter wordt, aangezien mensen onbewust seks vaak koppelen aan liefde. We noemen het niet voor niets ook ‘de liefde bedrijven’.

 

Waarom werkt een relatie vanuit vriendschap zo goed?

Een aantal redenen waarom een relatie vanuit vriendschap zo goed werkt:

  • Jullie kennen elkaar door en door. Je weet precies hoe de ander in elkaar zit. Je kent zijn minpunten en tekortkomingen. Je weet hoe je hem kan troosten, kan opvrolijken en waar hij gelukkig van wordt. Een goede basis voor een langdurige relatie.
  • Je kent zijn vrienden, familie en omgeving. Ongemakkelijk hoeft het niet meer te zijn.
  • Je voelt je op je gemak. Geen ongemakkelijke stiltes, zenuwen of onzekerheden. Je kan volledig jezelf zijn, zoals je dat altijd al deed.
  • Soulmates. Naast dat het liefdesvuur kan gaan branden heb je al zo’n sterke band met deze persoon. Dit kan met de nodige vonken alleen nog maar gaan groeien.
Reageren (2)
Bekijk alle reacties
2023-04-13 22:09:13
Daarbij dooft de heftigste passie uiteindelijk na een tijdje en als de relatie niet op een basis van vriendschap is gebouwd is einde van de vurigheid dus vaak ook einde relatie want wat heb je dan nog met elkaar?
Sander180
2023-05-28 21:58:47
ik hoop dat dit waar is. dit geeft mij hoop zodat ik eerst een vriendschap kan opbouwen met een meisje voordat ik het ijs breek en vraag of ze verkering met mij wilt. wie weet komt die dag ooit. tot die tijd zal ik blijven zoeken.
Ontmoet anderen online