We schreven eerder al over man-vrouw vriendschappen, dat dit toch vaak lastig blijkt te zijn. Nu blijkt uit onderzoek ook dat veel relaties ontstaan vanuit een goede vriendschap. Het traditionele beeld van liefde op het eerste gezicht, blijkt niet voor de meeste gevallen van toepassing te zijn. Heeft het eindeloze tinderen dan wel zin? Kunnen we dan niet beter meer tijd investeren in onze vrienden? Wat vertelt het onderzoek nog meer?
De Universiteit van Victoria in Canada kwam onlangs met interessante onderzoeksresultaten. Ze vonden een onderzoek over liefde onder 300 oud-studenten. Maar liefst 66 procent van alle deelnemende stellen bleek voordat ze een liefdesrelatie kregen goede vrienden te zijn. Daarnaast kwam eruit dat ze gemiddeld 22 maanden vrienden waren voordat er liefde bij kwam kijken. Er was vooraf hier geen intentie voor. Door de intense vriendschap groeiden ze langzaam naar elkaar toe. De grens tussen vriendschap en relatie zagen ze steeds vaker vervagen.
Wanneer vrienden ‘friends with benefits’ werden, was de kans op een liefdesrelatie groter. Mocht je niet bekend zijn met deze term; ‘friends with benefits’ gaat om vrienden die ook samen seks hebben. Het is vrij logisch dat de kans op een liefdesrelatie hierdoor groter wordt, aangezien mensen onbewust seks vaak koppelen aan liefde. We noemen het niet voor niets ook ‘de liefde bedrijven’.
Waarom werkt een relatie vanuit vriendschap zo goed?
Een aantal redenen waarom een relatie vanuit vriendschap zo goed werkt: