Hoeveel hechte vriendschappen heb jij met iemand van het geslacht waar je je toe aangetrokken voelt? En denk jij dat het mogelijk is een vriendschap tussen een man en een vrouw? Voor altijd die man of vrouw in de friend zone. Het blijft voor velen een lastige situatie. Wat zeggen onderzoekers en psychologen hier over?

Vriendschappen tussen man en vrouw is iets vrij nieuws. Als je naar de geschiedenis kijkt waren er altijd veel verschillen in machtsverhoudingen en mogelijkheden tussen mannen en vrouwen. De man maakte de dienst uit en de vrouw hoorde te gehoorzamen. Dit is gelukkig de afgelopen jaren veel veranderd. Ondanks dat er nog verschillen zijn is er meer gelijkheid gekomen. Gelijkheid in een relatie, in werk en in interesses. Dit zorgt ook voor de ruimte tot het groeien van vriendschappen.  Maar kunnen mannen en vrouwen wel vrienden zijn?

Wetenschappers komen met een antwoord. Let op; dit is gemiddeld genomen en hoeft niet over jouw situatie te gelden. Vanuit een evolutionair perspectief zijn vriendschappen tussen mannen en vrouwen ingewikkeld. De mens heeft van nature een oerdrift; de taak om te zorgen voor nageslacht.  Hier maakt je lichaam zelfs hormonen/stofjes voor aan om dit te stimuleren. Dus van nature zijn de meeste mensen altijd (onbewust) opzoek naar een partner met wie ze zich kunnen voortplanten. Het liefst met iemand knap, slim, grappig, lief, sterk etc. zodat de kinderen ook deze eigenschappen overnemen. De oerdrift voortplanten kan de kijk op vriendschappelijke relaties beïnvloeden, zeker als het gaat om een hetero man-vrouw vriendschap. De kans dat één van beide gevoelens ontwikkelt of zich seksueel aangetrokken voelt tot de ander is groter. Het merendeel van deze vorm van vriendschappen houdt daarom geen stand. Vaak zie je dat de relaties veranderen in “friends with benefits” of in serieuze relaties. Of de verhouding loopt scheef wanneer er andere liefdespartners in het spel komen. De nieuwe partner raakt jaloers op de vriendschap en zoekt er meer achter. Allemaal scenario’s die je je wel kan inbeelden.

Toch is het niet onmogelijk. Wanneer je goed communiceert, open bent naar elkaar en je verwachten uitspreekt is er duidelijkheid. Dat is het allerbelangrijkste in een gelijkwaardige vriendschap. Begin je toch iets te voelen, of maakt je vriend net iets te veel oogcontact? Bespreek het met elkaar.  

 

Ben jij het eens met deze bevindingen? Heb jij een goede vriendschap met iemand van het geslacht waartoe jij je voelt aangetrokken? Laat het ons weten, onder de blog!

Reageren (0)
Bekijk alle reacties
Nog geen reacties ontvangen
Ontmoet anderen online