Waarom heb je met de één wel een klik en met de ander niet?

Je bent iemand tegen gekomen waar je direct die geheimzinnige klik mee voelt. Dit kan zowel in vriendschap als in de liefde. Het gevoel van vertrouwdheid, dat je uren met elkaar kan praten, dat je op één lijn ligt met elkaar. En dat terwijl je elkaar maar net kent. Waar komt deze aantrekkingskracht vandaan?
 

In een paar seconden dat we iemand zien, heeft ons brein een indruk over iemand ontwikkeld. Een eerste indruk is niet voor niets zo belangrijk. We denken dat we na een paar minuten met iemand praten al weten hoe iemand in grote lijnen in elkaar zit. Dit is de vaardigheid mensenkennis. Dat screenen gebeurt allemaal onbewust. Het is een vaardigheid die we van moedernatuur hebben meegekregen. Aldus psycholoog Marcelino Lopez. Let op; staar niet blind op dit gevoel. Je kan er helemaal naast zitten. Investeer in de ander, voordat je al je oordelen uit de kast haalt.
 

Herkenning

In alle informatie die we screenen bij een ontmoeting, zoeken we herkenning. Lijken we op elkaar? Hebben we overeenkomsten in hobby’s, levensloop, geschiedenis en afkomst? Denken we hetzelfde over dingen? Hoe meer herkenning hoe makkelijker het is om samen te werken, vrienden te worden of een liefdesrelatie te beginnen. Niet heel vreemd, want als iemand dezelfde hobby’s en idealen heeft als jij dan moet dit toch een fijn persoon zijn?

 

Hoe meer je elkaar ziet, hoe groter de klik

Uit onderzoek blijkt ook dat hoe vaker je vriend of vriendin ziet, hoe leuker je elkaar gaat vinden. Tijd met elkaar doorbrengen is dus heel belangrijk wanneer je uit bent op een langdurige klik. Een gezamenlijke ervaring waarbij jullie bijvoorbeeld ontzettend hebben gelachen, iets spannends hebben gedaan of emoties hebben gedeeld zorgt voor extra binding. Ervaringen delen, herinneringen maken is dus echt een must om die klik te behouden!

 

Identiteit

Wie ben jij en wie wil je zijn? Uit onderzoek is gebleken dat we vooral een klik hebben met personen die ons laten zie wie we willen zijn. Alleen op deze manier kan je iemand van ‘gewone’ vriend tot ‘beste’ vriend laten promoveren. We hebben allemaal verschillende identiteiten. Bijvoorbeeld; een manager, een partner, een zoon, een creatieveling, een vader etc. Wanneer een vriend je support in één van de meest essentiële rollen voor jou op dat moment ga je deze vriend meer waarderen. Heb je de ambitie om profvoetballer te worden en staat die ene vriend iedere zaterdag langs de lijn? Of ben je net moeder geworden en jou vriendin is ook moeder en helpt je een handje op weg? Dit draagt bij aan jullie klik.

 

Op zoek naar de klik

De klik is langzamerhand iets magisch geworden. Als je iemand vraagt waar hij of zij naar zoekt in een relatie antwoordt hij/zij negen van de tien keer met; ik zoek een klik of een vonk. Op deze manier leg je de lat heel hoog. Je maakt jezelf wijs dat je direct iets moet voelen bij een eerste ontmoeting. Sta open voor vriendschap of liefde. Heb vertrouwen en investeer in deze relatie.

Reageren (0)
Bekijk alle reacties
Nog geen reacties ontvangen
Ontmoet anderen online