Op 14 februari kunnen de chocolaatjes en bloemen niet aangesleept worden. De dag van de liefde; Valentijnsdag. Van alle feestdagen is de historie vaak bekend. Maar weet je ook hoe Valentijnsdag ooit is ontstaan? Wij zetten de verschillende theorieën voor jou op een rijtje.
Omstreeks 14 februari schijnen vogels maar ook andere dieren te beginnen met paren. Om zo in de lente de eerste jonge diertjes te kunnen verwelkomen. Iedere vogel kiest dus op Valentijnsdag zijn partner uit. Voel jij die natuurlijke drang ook op 14 februari? Dit verhaal vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen. Zo zou in 1381 in het boek Legenda Aurea een gedicht staan die refereert naar Valentijn; de dag dat de paring kan beginnen.
Een andere theorie gaat iets verder de geschiedenis in. De oorsprong vindt plaats in de 3e eeuw na Christus. Een priester genaamd Valentinus, woonachtig in Rome, zette zich in voor zieken, armen en ouderen. Hij was voor de liefde, al was dat tegen de regels van de keizer in. Als we de verhalen mogen geloven genas hij zelfs de blinde pleegdochter van Asterius, stadhouder van Rome. Asterius was hem zo dankbaar dat hij zich direct bekeerde tot het christendom. Hij liet alle christelijke gevangen vrij. De keizer die toen over Italië regeerde was het niet eens met deze opruiing. Op 14 februari 270 liet hij Valentinus onthoofden. Later werd priester Valentinus door de kerk als heilige verklaard. Vanaf dat moment is 14 februari het eerste moment dat je openlijk de liefde aan iemand mocht verklaren.
Sint Valentijn was een jonge Romein die leefde in de 3de eeuw na Christus. Hij geloofde in het christendom. Hij wilde dit niet opgeven en hierdoor werd hij gemarteld. Hij stierf op 14 februari 269 na Christus aan de gevolgen van de marteling. En nu gaat het verhaal dat hij een dag voor zijn dood een afscheidsbriefje achterliet voor de vrouw waarop hij verliefd was geworden. Hij schreef erop; “Van jouw Valentijn”. Romantiek! De traditie van het versturen van een Valentijnskaartje, zou hier vandaan komen. Geloof jij het?
Een andere theorie is dat 14 februari oftewel Valentijnsdag is ontwikkeld door de winkeliers. De winkeliers hebben alle verhalen omtrent Valentijn bedacht en gekoppeld aan een dag in februari. Ze zouden dit uitgeroepen hebben tot een nieuwe feestdag. Voor feestdagen geven mensen veel geld uit. Tussen Kerst en Pasen zit geen feestdag, vandaar de keuze voor Valentijn. Tjing, tjing!
Wij weten niet echt welk verhaal we moeten geloven. En er zijn vast nog veel meer theorieen. Welk verhaal vind jij het meest aannemelijk? En doe je aan Valentijnsdag? Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Laat hem hier onder de blog achter, reageer!