December is een maand van samen zijn, het warme gevoel van verbinden. Nu vragen wij ons af: Zet jij je weleens in voor het geluk van een ander of de maatschappij? Yes, we hebben het over vrijwilligerswerk! Mocht je dubben of het iets voor jou is, hierbij wat meer informatie.
 

Vrijwilligerswerk is onbetaald werk. Je zet je dus ergens voor in zonder dat je hier geld voor terug krijgt. Waarom zou je dit doen? Hierbij een lijstje met redenen:
 

  1. Sociale contacten; wellicht zit je veel thuis en komen er weinig mensen over de vloer. Vrijwilligerswerk is de plek om nieuwe mensen te leren kennen en je netwerk te vergroten. Je ziet vaak dat er mooie vriendschappen ontstaan omdat je interesses deelt en veel tijd met elkaar doorbrengt.
  2. Je kan iets betekenen voor een ander; dit geeft een heel goed gevoel. Door jouw inzet heb je iemand anders blij gemaakt. Ken je het gezegde; Geven is beter dan nemen?
  3. Nuttig zijn; uren Netflixen en op de bankhangen leveren je niks op. Na een middagje vrijwilligerswerk voel je je nuttig. Je hebt iets goeds gedaan. Daarbij blijf je actief en onderdeel van de maatschappij.
  4. Het staat goed op je cv; kan je door omstandigheden even niet werken en ben je bang voor het gat in je cv? Ook dan is vrijwilligerswerk een goede optie. Tevens vindt een werkgever het een pluspunt. Het is een teken dat je je graag ergens voor inzet zonder dat je daar iets voor terug verwacht.
  5. De maatschappij kan niet zonder vrijwilligers; heb je weleens gedacht aan alle stichtingen die zich inzetten tegen dierenleed? Of de plaatselijke non-profit voetbalclub die het mogelijk maakt om alle kinderen te laten sporten? Dit kan allemaal niet bestaan wanneer er geen vrijwilligers zijn.
     

En nu aan de slag?

Ben je enthousiast geworden om aan de slag te gaan als vrijwilliger? Top! Maar waar moet je nu beginnen? Het is handig om eerst eens te kijken waar je interesses liggen. Houd je van dieren, sport, kinderen of bijvoorbeeld koken? Schrijf alles eens op wat je leuk vindt. Daaraan koppel je verenigingen, instanties of stichtingen bij jou uit de buurt die daar iets mee te maken hebben. Wellicht zit daar al een organisatie bij waar je aan de slag zou willen gaan. Wanneer dit niet het geval is, zijn er heel veel vacaturessites waar je op kan kijken. Bijvoorbeeld: Indeed, NLvoorelkaar, handjehelpen.nl, vrijwilligerswerk.nl.

 

Heel veel soorten

Wist je dat er heel veel soorten vrijwilligerswerk zijn? Van je inzetten voor de buurvrouw tot aan aan de slag als vrijwillige boswachter, het kan allemaal. Daarnaast kan je zelf vaak bepalen hoeveel uur per week je aan de slag gaat. Heb je niet veel tijd? Dan zijn er ook kleine klusjes waar je een ander heel blij mee maakt. Heb je wel eens gedacht aan Stichting Thuisgekookt.nl? Of een uurtje plastic prikken op het strand? Wij zeggen doen! Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om een aantal momenten per jaar aan vrijwilligerswerk te doen, zoals meehelpen bij een evenement. Zo heb je niet wekelijks de verplichting.
 

Vind je het leuk om jouw ervaring met vrijwilligerswerk met ons te delen? Stuur dan een berichtje naar durfjijmetmij@parnassia.nl.

Reageren (1)
Bekijk alle reacties
Pjonline81
2022-12-19 19:06:08
Ik had mijn ervaring met vrijwilligerswerk ingestuurd...
Ontmoet anderen online