Eerder schreven we al eens over vrijwilligerswerk. Na deze blog ben je misschien nieuwsgierig geworden naar wat ervaringsverhalen. Dat komt mooi uit! Onlangs spraken we namelijk Durfjijmetmij’er Marjon. Deze Brabantse met drukke agenda is naast vrijwilliger in de politiek ook vrijwilliger voor de Bibliotheek Eindhoven. Benieuwd naar haar ervaringen?

Marjon is een harde werker. Afgestudeerd in rechten en heeft op vele plekken en functies mogen werken. Na een vrij lang traject, krijgt ze de diagnose Autisme spectrum stoornis. Door de gevolgen van deze diagnose en longcovid raakt ze 100% afgekeurd. Deze Brabantse zit niet bij de pakken neer, maar gaat toch aan de slag…

Waarom ben je aan vrijwilligerswerk begonnen?

Marjon vertelt: “Eind 2019 raakte ik na een roerige periode, zowel zakelijk als privé, mijn baan kwijt. Ik wilde eigenlijk in 2020 direct weer beginnen met het zoeken van werk, maar raakte besmet met corona en belandde toen in de Ziektewet. Door alle maatregelen was heel mijn dagritme overhoop gegooid en ging ik me steeds meer isoleren van de buitenwereld.”

“Nadat ik enkele maanden IPS (Individuele Plaatsing en Steun) had gekregen, besloten we om de tafel te gaan zitten en werd besloten om zogenaamde trajectbegeleiding in te schakelen. Mijn behandelaar gaf daarbij aan dat het belangrijk was om te resocialiseren en weer vertrouwen te krijgen in een werkomgeving. Hij gooide hierbij het balletje op van vrijwilligerswerk in plaats van de klassieke dagbesteding op, omdat hij dacht dat dat mij maatschappelijk meer zou kunnen brengen.”
 

Hoe ben je aan je vrijwilligerswerk gekomen?

Marjon vertelt verder: “Van de trajectbegeleider kreeg ik de opdracht om gewoon eens op internet te surfen of er wat in de regio te vinden was. Ik tikte dus een zoekopdracht in Google in en kwam hierbij op een site die alle vrijwilligersvacatures in de regio deelde. Ik maakte hiervan een shortlist van de functies die me wat leken en besprak deze met de trajectbegeleider.”

“We gingen voor een functie bij de Bibliotheek in Eindhoven, alleen bleek die vacature niet meer actueel te zijn. Ik opperde toen om een vrijblijvend kennismakingsgesprek te houden en hiermee stemde de vrijwilligerscoördinator gelukkig in. Ik voelde me in dat gesprek meteen thuis en na flink zoeken en nadenken bleken er toch nog handjes nodig te zijn op de dinsdagmiddag. Dit werd de functie; Medewerker Publieksdiensten Volwassenen.”

“In 2021 kwam daar ook nog de PvdA bij. Een vriend, actief in de partij, vroeg me of ik wellicht lid wilde worden en eenmaal lid werd ik gebeld door een fractiemedewerker of ik geen vrijwilliger in het campagneteam wilde worden.“
 

Wat voor werkzaamheden heb je?

“De werkzaamheden bij de bibliotheek zijn heel divers. In de eerste plaats zijn wij samen met de vaste medewerkers verantwoordelijk voor de verwerking van de inname van uitgeleende materialen, voornamelijk boeken. We sorteren de verschillende materialen op ‘wereld’, rubriek en alfabet, waarna we terugplaatsen in de kasten. En ondertussen helpen we klanten als ze vragen hebben, wat misschien nog wel de meeste voldoening voor me geeft.” 

“De werkzaamheden bij de PvdA waren in eerste instantie vooral campagne voeren in het dorp waar ik woon. Nu liggen mijn werkzaamheden niet geheel vast, omdat ik door mijn gezondheid even een stapje terug heb moeten doen. Maar ik hoop ook inhoudelijk wat te kunnen gaan betekenen voor de partij.”

Wat is de reden dat je aan vrijwilligerswerk bent begonnen?

Ze vertelt heel eerlijk: “Ik kan heel schijnheilig doen en zeggen dat ik iets voor de maatschappij wilde betekenen, maar ik ben puur gestart voor mezelf. Voor resocialisatie en re-integratie. Ik was het vertrouwen in mezelf, in mensen in het algemeen en vooral werkgevers kwijtgeraakt. Het primaire doel was om weer plezier en vertrouwen in zowel mezelf als de mensen om me heen te krijgen. En ja, het is mooi meegenomen om ook wat te kunnen betekenen voor de maatschappij in het algemeen.”
 

Wat krijg je ervoor terug? Wat is je doel met vrijwilligerswerk?

“Ik heb er heel veel voor teruggekregen. De bibliotheek is echt een schot in de roos geweest. Niet alleen heb ik echt heel fijne collega’s, maar je mag er gewoon ook zijn wie je bent. Ik leerde er weer onder de mensen te komen. Ik kreeg langzaamaan weer vertrouwen in een werkomgeving omdat ze niet de focus leggen op dingen die je niet kan, maar vooral wat je wél kan en bieden je alle ondersteuning daarin. Ook in je verdere beroepsmatige ontwikkeling willen en kunnen ze een rol spelen.

En misschien het belangrijkste: ik ben ook weer meer vertrouwen in mezelf gaan krijgen door dit alles. “

Zijn er dingen waar je tegenaan bent gelopen? Obstakels?

“Ik had in mijn betaald werkzame leven te maken gehad met de nodige negatieve ervaringen, waardoor ik bang was voor mezelf op te komen, mijn grenzen aan te geven, maar ook om feedback te geven, kritiek te leveren of mijn onzekerheden te bespreken.

Door echter het geven van constante feedback door de vrijwilligerscoördinator, mijn maatje, de andere vaste medewerkers, maar ook collega-vrijwilligers, wist ik gewoon dat ik mocht zijn wie ik ben, dat ik mijn grenzen aan mocht geven en dat feedback of kritiek zelfs gewaardeerd werden.

Bij de PvdA was het gewoon doen. Gelukkig waren twee vrienden van mij al bekenden die wisten van mijn problemen en kreeg ik van hen alle ruimte om mij te ontplooien. Door gewoon een keer een rondje mee te lopen, was het ijs gebroken en heb ik zelfs nieuwe vrienden gekregen!”
 

Heb je tips voor mensen die overwegen om vrijwilligerswerk te doen?

“Ga je oriënteren. Er zijn per regio verschillende vacaturesites speciaal gericht op vrijwilligerswerk. Vaak kun je uit de tekst van de vacaturetekst al halen of zowel organisatie als werkzaamheden bij jouw normen, waarden, maar ook mogelijkheden passen.

Durf hulp te vragen als je dat nodig hebt. Er zijn vanuit zowel UWV, WMO (gemeente) als GGZ verschillende mogelijkheden voor bijvoorbeeld trajectbegeleiding. Informatie hierover kan je onder andere krijgen via je behandelaar of bijvoorbeeld via maatschappelijk werk in je gemeente. Of misschien kunnen vrienden, familie of durfjijmetmij’ers je wel helpen.

Maak van je sollicitatie geen feestje met alleen maar goed nieuws. Met een goede motivatie erbij kan je prima punten, waar je denkt tegenaan te lopen, benoemen. Je weet dan van elkaar wat je aan elkaar hebt en soms komen er dan zelfs mogelijkheden naar voren waar je zelf van tevoren niet aan dacht.

En tot slot: doe het gewoon, durf in het diepe te springen! Als je altijd op het droge blijft, zul je ook nooit leren zwemmen.”

Marjon ontzettend bedankt voor je tijd en je bijdrage. Wij hopen dat je vele Durfjijmetmij’ers hebt weten te inspireren om aan de slag te gaan als vrijwilliger. Wil je jouw verhaal ook hier delen? Mail naar durfjijmetmij@parnassia.nl.
 

Reageren (0)
Bekijk alle reacties
Nog geen reacties ontvangen
Ontmoet anderen online