In een wereld waar we overal en altijd bereikbaar willen zijn, is onze telefoon onze grootste vriend. De gemiddelde schermtijd is hoog en social media is daar een groot onderdeel van. Heb je wel eens in een restaurant om je heen gekeken? We zitten voortdurend met onze telefoon in onze hand, ook in gezelschap. En ben je bewust van wat je als eerst doet als je opstaat en wat je het laatst doet als je naar bed gaat? Waarschijnlijk check je vaker de laatste berichtjes op Facebook en Instagram, dan dat je checkt hoe het met je partner gaat. Hoeveel invloed heeft social media op je relatie?

 

We hebben de negatieve en positieve invloeden voor je op een rijtje gezet. Maar voordat je verder leest is het belangrijk dat we helder hebben; Wat is social media? Volgens Wikipedia: “Een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen.” Naast de bekende social media als Facebook en Instagram, valt een datingsite, een forum en een videosite als YouTube hier ook onder.
 

Showwereld

Je zit met je lief op de bank en je scrolt door je Instagram feed. Je ziet alleen maar geweldige plaatjes van de meest leuke uitstapjes. Je vergelijkt het met jullie leven. Niet doen! Over het algemeen geeft social media een onrealistisch beeld, onnatuurlijk. Niemand is altijd blij en je weet helemaal niet hoe en wanneer die foto tot stand is gekomen. Nog maar te zwijgen over de filters en het gebruik van Photoshop. Wees je hier bewust van. Gebruik social media als inspiratie en een manier om te verbinden maar niet als vergelijkingsmateriaal.

 

Slechtere face-to-face communicatie

We horen je denken, slechtere communicatie? Dat terwijl je met zoveel mensen online in contact bent. Uit onderzoek is gebleken dat online contact een slecht effect heeft op onze communicatietechnieken. We spreken elkaar veel minder face-to-face. Dit zorgt ervoor dat de sociale intelligentie achteruit gaat. Met al die schermtijd, wordt het steeds lastiger om mensen in het echt te lezen. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld de lichaamstaal die iemand laat zien, of de manier waarop iemand spreekt. Woorden zeggen niet altijd alles. Hierdoor gaat ons empathisch vermogen achteruit. Afspreken in reallife is dus zeker een must!

 

Op zoek naar liefde

Door social media heb je een groter bereik. Vroeger leerde je iemand kennen in je eigen dorp. Je keuze was beperkt. Nu heb je (als je wilt) de mogelijkheid om in contact te zijn met mensen van over de hele wereld. De kans dat je een liefde tegenkomt is daardoor groter. (YES!) Echter is het wel zo dat door meer keuzemogelijkheid, je nonchalanter kan omgaan met contacten. Heeft die persoon één eigenschap die je niet bevalt, dan swipe je toch even door? Dat is een valkuil want niemand is 100% perfect. Daarnaast kan je keuzestress ervaren.

 

Verleiding

Gaat je relatie even niet zo lekker? Dan ligt de verleiding van social media ook om de hoek. Een berichtje of een reactie naar een ander leuk persoon is zo gestuurd. Wees je bewust van wat dit snelle contact met je relatie kan doen. Doe moeite voor je partner in plaatst dat je kiest voor de makkelijke weg. De weg van de verleiding.


Bevestiging

Niets is leuker dan dat je partner naar de buitenwereld laat blijken dat hij dol op je is. Je hart maakt dan ook een sprongetje als je lief een leuke foto van jullie deelt. Ook het aanpassen van je relatiestatus op social media, kan je een gevoel van bevestiging geven.

 

Wat we wel kunnen concluderen is dat we wel wat bewuster met social media om mogen gaan. In de tijd dat je flink zit te scrollen op je Facebook had je veel nuttigere en/of leukere dingen kunnen ondernemen (met je partner). De makers van social media weten precies hoe ze jou nog langer kunnen vasthouden op de apps en creëren op deze manier een verslavende omgeving. Kies dus bewust waar je je tijd aan besteedt. Een online wereld of het hier en nu?

 

Nog even een aantal tips van ons

  1. Probeer je social media gebruik te beperken tot wat nodig is. Start en eindig niet met een blauw scherm maar met een fijn gesprek met je partner.
  2. Avondje uit met je liefde? Spreek dan af dat jullie je telefoon uitzetten. Even geen schermen maar echt tijd voor elkaar. Ga op zoek naar de diepgang.
  3. Ontvolg accounts die je op een negatieve manier triggeren. Als ze niet in je feed voorbijkomen, hoef jij je ook niet te storen.
  4. Geef zelf het goede voorbeeld. Hiermee bedoelen we dat, jezelf ook niet mee doet met het creëren van een onrealistisch showbeeld. En hoe leuk andere volgers ook zijn, houd het bij aandacht voor je eigen partner.
  5. Heb je een partner? Maak dan goede afspraken. Delen jullie foto’s van en met elkaar? Hoe gaat het contact met anderen? Wees duidelijk, zo kan je misverstanden voorkomen.
Reageren (0)
Bekijk alle reacties
Nog geen reacties ontvangen
Ontmoet anderen online