Soms is het oké om vrienden te laten gaan. Vorige week ging het blog over de superkracht van vergeven, maar dat werkt niet altijd. Sommige vriendschappen zijn niet voor eeuwig en die vriendschappen horen bij een bepaalde periode in je leven. Uit onderzoek blijkt dat het zelfs gezond is om vriendschappen te beëindigen en ruimte te maken voor iets nieuws. Laten we vijf redenen onder de loep nemen wanneer het oké is om die vriendschap te beëindigen.
1. Negatieve vibes, doei!
Ken jij ook van die mensen die klagen over alles en niets positiefs bijdragen aan een gesprek? Het is wetenschappelijk bewezen dat negativiteit aanstekelijk is. Net zoals een lach aanstekelijk kan zijn, kan een stortvloed aan negatieve energie je humeur drastisch beïnvloeden. Een enorm energielek voor jou dus! Als je je uitgeput voelt nadat je met iemand hebt afgesproken, kan het tijd om op zoek te gaan naar nieuwe vriendschappen die je juist energie geven.
2. Respecteer mijn grenzen
Iedereen is anders en dat geldt ook voor waar de grens voor iemand ligt. Respect voor persoonlijke grenzen is erg belangrijk in vriendschappen. Studies hebben aangetoond dat wanneer deze grenzen herhaaldelijk worden genegeerd, dit een belangrijke factor is voor het beëindigen van vriendschappen. Uiteraard zul je je grenzen duidelijk kenbaar moeten maken, maar als je vriend je grenzen dan nog niet respecteert, is dat een grote rode vriendschapsvlag.
3. Ontgroeien van elkaar, nieuwe interesses
Iedereen groeit en verandert. Waarden, overtuigingen en interesses kunnen in de loop van de tijd of bij verschillende levensfases veranderen. Daarmee kan het gebeuren dat de waarden, overtuigingen en interesses van jou en je vriend niet langer op één lijn liggen. Onderzoek toont aan dat verschillende levensfasen ons leiden naar nieuwe interesses en prioriteiten. Dus, als jouw vriend nog steeds in de “ik ga elk weekend tot laat stappen met vrienden” fase zit terwijl jij liever met je partner thuis een filmpje kijkt, kan het zijn dat jullie te weinig aansluiting vinden en uit elkaar groeien.
4. Gebrek aan support, S.O.S!
Vriendschap is een soort van team, waarbij steun en aanmoediging een belangrijk onderdeel is. Een vriend is als een cheerleader die jou toejuicht voor jouw dromen, doelen en prestaties. Jaloezie of veroordelen past daar zeker niet bij.
5. Conflicten en spelletjes: nee dank je!
Conflicten horen ook bij vriendschap, maar het is niet de bedoeling dat jij en je vriend constant in een soort van conflict zijn met elkaar. Of dat nu gaat om jaloezie, manipulatie of een ander drama, dat is enorm vermoeiend. Wanneer een vriendschap steeds meer voelt als een voortdurende strijd waarin geen van beide partijen echt lijkt te winnen, is het tijd gedag te zeggen.
Soms is het lastig om een vriendschap te verbreken. Maar het is belangrijk om te erkennen dat niet alle vriendschappen eeuwig bij je passen. En dat is oké. Het betekent niet dat die vriendschap niet waardevol was; het betekent gewoon dat het tijd is voor nieuwe avonturen, nieuwe herinneringen en nieuwe vriendschappen die beter aansluiten bij wie je nu bent. Dus, terwijl je afscheid neemt van die ene vriendschap, onthoud dat er altijd ruimte is voor nieuwe vriendschappen die op dit moment beter bij je passen.