Denk je dat je de enige bent die zich weleens eenzaam voelt? Dan heb je het mis. 1 op de 3 Nederlanders heeft weleens te maken met dit vervelende gevoel. 1 op de 10 voelt zich zelfs sterk eenzaam. Heb je er ook mee te maken? Hierbij een aantal tips om er beter mee om te gaan.

1. Schrijf eens op: Waarom ben je eenzaam?
Onderzoek eerst eens waar dat eenzame gevoel vandaan komt. Wanneer speelt dit gevoel op? Welke actie/bezigheid heeft voor dit gevoel gezorgd? Is dit wel een realistisch gevoel? Wat mis je aan contacten op het moment? Wat zou je anders willen zien? Wat denk je nodig te hebben om beter in je vel te zetten? Probeer je gevoel eens onder woorden te brengen en op papier te schrijven. Een dagboekje kan hier ook erg bij helpen. Wellicht ga je een patroon zien. Of kom je er achter dat wanneer je gebruik gemaakt hebt van je social media het eenzame gevoel naar boven komt. Zodra je weet waarom je eenzaam bent, kan je aan de slag om het op te lossen.

2. Oude liefde roest niet
Heb je er wel eens aan gedacht om social media te gebruiken om je oude klasgenoten op te zoeken? De banden met je vrienden van de basisschool, middelbare school of studie zijn wellicht verwaterd. Waarom zou je die niet nog een kans geven? Misschien kan je wat organiseren onder het mom van een reünie. Een goed excuus om verhalen van vroeger op te halen en wie weet wordt de vriendschap van vroeger weer helemaal aangewakkerd.

3. Ga naar sociale activiteiten voor gelijkgestemden
Wist je dat er heel veel activiteiten worden georganiseerd voor mensen die eenzaam zijn? Natuurlijk is het spannend om alleen een evenement te bezoeken maar wij raden het je aan. Wat heb je te verliezen? Op Eenzaam.nl vind je alle activiteiten bij jou in de buurt. Nog een leuk nieuwtje; binnenkort meer informatie over het eerste Durfjijmetmij.nl evenement. We keep you posted!

4. Ga op zoek naar een (nieuwe) hobby of passie
Heb je een leuke hobby of passie waar je wel wat meer mee zou willen doen? Dan is dit het moment. Ontdek wat je leuk vindt: sporten, schilderen, handwerken of wellicht fotograferen. Er zijn genoeg mensen die deze passies delen. Dit schept meteen een band. Waarom sluit je je niet aan bij het plaatselijke fotografeerclubje? Of zoek je online naar een groep mensen die iedere vrijdag bij elkaar komen om te schilderen? Zo heb je gelijk twee vliegen in één klap. Je passie ontwikkelen en mensen leren kennen.

5. Stop met eindeloos social media gebruik
Vanaf de bank uren lang scrollen door alle fantastische foto’s die mensen online zetten van hun sociale leven. Het ene leven lijkt nog leuker dan het andere. Maar wees je ervan bewust dat vaak alleen de leuke momenten online gedeeld worden. Laat je mood niet beïnvloeden door de foto’s van anderen. Gooi die telefoon in de hoek en ga eropuit!

6. Maak gebruik van Durfjijmetmij.nl
Een platform om nieuwe mensen online te ontmoeten. Voor zowel liefde, vriendschap als online contact. Een laagdrempelige manier om in contact te komen met anderen. We moedigen je dan ook aan om regelmatig gebruik te maken van durfjijmetmij.nl. Stuur eens een berichtje of maak gebruik van de (groeps-)chat. Wie weet is er een match en heb je er binnenkort een vriend/vriendin of geliefde bij.

7. Bel eens naar een telefonische hulplijn
Behoefte aan een praatje? Bel dan eens naar een telefonische hulplijn. Volledig gratis en altijd bereikbaar. Voorbeelden hiervan zijn de Luisterlijn, Zilverlijn of de Kindertelefoon. Een belletje lijkt misschien niet veel, maar kan heel veel doen.

8. Wordt vrijwilliger
Nieuwe contacten opdoen en direct iets goeds doen voor de medemens of maatschappij. Door anderen te helpen groeit tevens ook de waardering voor jezelf. Zet je bijvoorbeeld in voor een sportclub, bejaardentehuis, dierenopvang of een goeddoel. Tenslotte is het ook nog een super manier om je sociale vaardigheden te oefenen.

 

Voel jij je weleens eenzaam? En wat doe jij dan om dit gevoel te verhelpen? Laat het hieronder weten.

Reageren (0)
Bekijk alle reacties
Nog geen reacties ontvangen
Ontmoet anderen online