Ben je wel eens jaloers in een relatie? Wees gerust de meeste van ons zijn bekend met dit gevoel. Maar wat zegt dit gevoel jou? En hoe ga je ermee om? Wij geven je uitleg.


Meestal komt jaloezie gevoel opzetten als een ander meer krijgt van iets dan dat jij krijgt. Dit kan van alles zijn. Een betere baan, mooiere spullen, een gezelligere familieband of meer aandacht. Wanneer je dit gevoel bekruipt ontstaat er een mengeling van verdriet, onzekerheid en boosheid. Dit noemen we jaloezie. Als het alleen bij een gevoel blijft is het niet zo erg, maar ga jij je gedrag aanpassen of verwacht je dat een ander zijn gedrag aanpast dan kan het voor problemen zorgen.

Zo kan je het zijn dat je jouw partner wilt gaan controleren, oneindig veel bevestiging van hem vraagt, je jouw partner dingen verbiedt en vaker zorgt voor onenigheid en ruzie. Zeg nou zelf, dat klikt toch niet als een fijne relatie? Daarom is het van belang om te kijken waar jouw gevoel van jaloezie vandaan komt.

 

Wat betekent jouw jaloezie?

Voordat je boos of geïrriteerd uitvalt tegen jouw geliefde analyseer eens wat deze jaloezie betekent. Eigenlijk komt jaloezie negen van de tien keer door een verlangen vanuit jezelf. Probeer de volgende vragen eens te beantwoorden: Waarop ben je eigenlijk jaloers? Wat is jouw verlangen? Waar komt dit gevoel vandaan? Bij wie ervaar je het dit? Waarom? Heb je echt een reden om dit gevoel te hebben? Schrijf al deze antwoorden eens uit.

Bijvoorbeeld: Je voelt jaloezie omdat jouw liefde zijn hart zo fijn kan luchten bij zijn moeder in plaats van bij jou. In plaats dat je zijn moeder aanvalt of lelijk doet tegen je partner analyseer je en schrijf je alles op. Waarom voel je deze emotie? Waarom vind je het zo belangrijk dat hij zijn hart lucht bij jou? Waarom doet hij dit niet bij jou? Welk verlangen heb je? Waar komt dit verlangen vandaan?

 

Kom in actie!

Wat goed! Je hebt je jaloezie op tijd opgemerkt en je hebt er een kleine analyse op los gelaten. Ben je er achter waarom je jaloers bent? Dan is het nu tijd voor actie! Hoe zou je kunnen bereiken wat je blijkbaar graag wilt? Wees open en duidelijk naar je partner. Vertel hem of haar eerlijk dat je deze jaloerse gevoelens ervaart. Durf om hulp te vragen en kom samen tot een oplossing. Openheid zonder verwijten, aannames en oordelen zorgt voor een sterkere band.

Bijvoorbeeld: Heb je het gevoel dat je de afgelopen tijd minder tijd met elkaar hebt doorgebracht en dat jouw gevoel daar vandaan komt? Plan dan een wekelijkse datenight in! Of heb je het gevoel dat je de hobby van de ander niet begrijpt? Ga samen op zoek naar een nieuwe hobby of laat je liefde zijn passie met je delen.

 

En zo heb je jouw negatieve gevoel omgezet in iets positiefs. Het kan juist net dat zetje zijn om in actie te komen. Wees je hiervan bewust en ga aan de slag!

 

 

Reageren (0)
Bekijk alle reacties
Nog geen reacties ontvangen
Ontmoet anderen online