Je kent het wel. Je hebt iemand ontmoet en je kan alleen nog maar aan deze ontmoeting denken. Je krijgt kriebels in je buik wanneer je de persoon ziet, de zenuwen gieren door je lijf. Je bent verliefd. Die kriebels worden ook wel vlinders in je buik genoemd. Natuurlijk zitten er geen echte vlinders in je buik, maar wat is het dan wel? We leggen het je uit.
Wat zo romantisch klinkt als vlinders in je buik is in het echt iets totaal anders. Helaas. Het is een chemische, biologische en psychologische reactie. We hebben ons best gedaan om dit proces zo makkelijk mogelijk voor je te beschrijven.
Verliefdheid is een heftige emotie, een intens verlangen. En bij heftige emoties worden er veel hormonen aangemaakt in je hersenen. Er komen allerlei stofjes vrij. Onder andere het stofje adrenaline. Dit is een stresshormoon. Dit stresshormoon veroorzaakt bijvoorbeeld het zenuwachtige gevoel wanneer je iemand ziet of denkt aan de komende date, een verhoogde hartslag, je moet 100x naar de wc en je ademhaling wordt zwaarder. Leuk feitje: dit hormoon wordt ook aangemaakt wanneer je in een gevaarlijke situatie belandt.
Door dit hormoon wordt het bloed niet, zoals het normaal doet in een rustige situatie, naar je buik gepompt om eten te verwerken maar juist naar je hart, longen en spieren die tijdens je verliefdheid ontzettend actief zijn. Er stroomt hierdoor minder bloed naar je buik en je maagspieren gaan verslappen. Dit merkt je maag op. Je maag stuurt direct een seintje naar je brein dat hij iets vreemds heeft opgemerkt. Terwijl het brein zelf die stofjes heeft aangemaakt weet hij niet goed hoe de signalen geïnterpreteerd moeten worden. Dit effect zijn de vlinders in je buik.
We snappen dat het wellicht wat ingewikkeld is maar hopen je zo toch wat duidelijkheid te geven over die kriebels in je buik. Wees niet bang na een tijdje fladderen deze vlinders ook weer weg, dus geniet ervan zolang je ze hebt.
Wil je jouw verhaal over die fladderende insecten met ons delen? Reageer hieronder.