Heb je wel eens een liefdesbrief geschreven? Een eeuwenoud fenomeen waarmee je iemand kan duidelijk maken wat de ontvanger in je losmaakt. Super romantisch want, wat letters op papier gaan nooit verloren. Door de huidige snelle manier van communiceren, denk aan WhatsApp en social media, ben je altijd met elkaar in contact. Het is niet zo bijzonder meer. Een liefdesbrief wordt dan ook niet zo snel meer geschreven. Maar waarom niet? Het is de perfecte manier om je gevoelens te uiten. Zeker als je moeite hebt om te praten over wat je voelt. Hierbij wat tips voor de perfecte liefdesbrief.

Een liefdesbrief is een romantisch cadeau die een leven lang bewaard kan worden. Daarom is het belangrijk om hiervoor je tijd te nemen. Schrijf hem niet in één keer, maar neem een kladbrief een week overal mee naartoe. Vul hem aan waar nodig om zo het juiste op papier te zetten. Gewoon schrappen en  dingen toevoegen, Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Wanneer je alles hebt, schrijf je nog één keer de hele brief netjes op.

Wat is een goede opbouw?

Waar te beginnen? Nou met de begroeting. Heb je een koosnaampje die je altijd gebruik voor je geliefde? Gebruik deze dan. Het is belangrijk om je brief persoonlijk te maken. Echt iets van jullie.

Daarna begin je uit te leggen waarom je de brief schrijft. Is er een speciale gelegenheid? Of overspoel je zo van liefde dat je het echt even van je af moet schrijven? Maak duidelijk waarom jouw geliefde deze brief ontvangt.

Vervolgens is het hart van de brief aan de beurt. Hier beschrijf je hoe je je voelt. Let op het is belangrijk om hier totaal jezelf te zijn. Gebruik een beetje humor en maak het weer persoonlijk. Verpak de boodschap romantisch. Bijvoorbeeld in plaats van ‘Ik ben verliefd op jou”, ‘Wanneer ik in je ogen kijk spat mijn hart uit elkaar van liefde.’ Of maak je brief wat poëtisch zoals de romantische schrijvers van vroeger het deden. Bijvoorbeeld: Mijn liefde voor jou is als de stralende zon. Intens, licht en warm. Wellicht vind je het wat overdreven, maar houd je vooral niet in wanneer je jouw brief schrijft. Wees niet bang en schaam je niet.

Je wilt je brief na alle lieve woorden natuurlijk niet abrupt beëindigen. Sluit je brief daarom af met een belofte of gedachte voor jullie toekomst. Net als een sprookje ook altijd eindigt met ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’. Uiteraard eindig je met een kus of liefs.

Hoe lang moet een liefdesbrief zijn?

Vroeger dachten romantische schrijvers hoe langer hoe beter. Er werd geen stukje wit onbeschreven gelaten. Door lange teksten te schrijven, kon je laten zien hoe geschoold en taalvaardig je was. Ook lieten ze op de manier merken dat ze tot een bepaald social en cultureel milieu behoorden. En als je denkt dat ze dit allemaal zelf bewerkstelligden, heb je het mis. Je kon iemand inhuren voor het schrijven van jouw liefdesbrief of je gebruikte één van de boeken waar voorbeeldbrieven in stonden. Wat ons betreft is dit niet de manier. Een liefdesbrief komt uit je hart. Puur en eerlijk. Hoe lang of kort de brief is, maakt niet uit. Doe wat goed voelt en bij je past.

Vind je het een uitdaging?

Vind je het moeilijk om je gevoelens op papier te zetten? Doe dan wat inspiratie op via Google. Er staan tal van voorbeelden online. Kopiëren is natuurlijk een No-Go, want een brief van een ander is niet persoonlijk. Maar je laten inspireren is helemaal okay.

 

We zijn benieuwd. Heb jij weleens een liefdesbrief geschreven? Laat het ons weten! Schrijf een reactie onder deze blog.

Reageren (1)
Bekijk alle reacties
Sander180
2023-05-28 21:27:11
ik heb nog nooit een liefdesbrief geschreven. maar liefde interesseerde mij toen nog niet. ik ben nu 25 en hoop ooit een vriendin te vinden.
Ontmoet anderen online