Ben je bekend met Ghosting? Als je vaak gebruik maakt van datingapps of -websites is dit je vast weleens overkomen. Je hebt leuk contact met iemand die je online hebt leren kennen. Van de één op andere dag verdwijnt deze persoon uit je leven. Zonder jou uitleg te geven, hoor je niets meer van hem. Hij reageert niet meer op jouw berichtjes of belletjes. Je denkt misschien dat deze persoon iets is overkomen waardoor hij geen contact meer met je op zoekt. Maar wanneer je zijn Instagram bekijkt zie je dat hij toch online is geweest. Jammer maar waar: Je bent geghost.
 

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de datingsite gebruikers wel eens te maken heeft gehad met ghosting. Daarnaast gaf bijna de helft ook toe zelf wel eens iemand te ghosten. Het lijkt dus heel normaal geworden. Hoe komt het dat we dit gedrag zo normaal vinden?
 

Als je denkt dat dit gedrag nieuw is, dan heb je het mis. Vroeger werd dit ook al gedaan, alleen zien we dat door de opkomst van online daten deze break up strategie veel vaker voorkomt. Dit omdat we veel makkelijker in contact kunnen komen met mensen en dus ook met meer mensen in contact zijn. Waar je vroeger enkel personen uit je dorp kende, ken je nu mensen van over de hele wereld. Daardoor wordt er minder waarde gehecht aan het contact. Heeft die persoon een paar eigenschappen die je minder leuk vindt? Dan swipe je door. Daarnaast zijn de sociale regels van online daten niet duidelijk. Er zijn geen standaard regels.
 

Waar de één het belangrijk vindt om duidelijk aan te geven dat hij geen vervolg ziet in het contact, vindt de ander dit een keiharde afwijzing en wordt dan liever geghost. Maarja.. iemand aan het lijntje houden is ook weer zo wat, want wie weet wil die persoon ontzettend graag weten waar die aan toe is. Het is lastig in te schatten of iemand serieus of casual handelt. Er zijn dus verschillende manieren om te handelen tijdens het datingsproces, hierin is geen goed of fout.
 

Waarom ghosten op een datingapp?

Uit onderzoek blijkt dat de reden zowel bij de ghoster en de persoon die geghost wordt ligt. Zo worden mensen geghost omdat ze ongepaste taal gebruiken of ongewenst gedrag vertonen, de klik niet voelen of dat de interesses toch te veel uiteenlopen.
De schuld bij de persoon zelf zien we ook vaak op durfjijmetmij.nl. Tijdens het online zoeken naar een match; kom je er achter dat je er toch nog niet aan toe bent. Of je zit op het moment slecht in je vel of je bent gewoon domweg de conversatie vergeten. Ook kan het zijn dat je de confrontatie liever niet aangaat. Is allemaal je goedrecht. Echter willen we je vragen om voortaan wanneer je op het punt staat om iemand te ghosten, even na te denken over hoe jij graag in deze situatie behandelt zou willen worden. Doe wat goed voelt met respect voor een ander.
 

Tenslotte willen we je nog meegeven dat wanneer je geghost wordt, je nooit moet twijfelen aan jezelf. Je weet de reden niet waarom iemand niets meer van zich laat horen. Til er niet te zwaar aan en leer ervan. Ga door met je zoektocht naar jouw perfecte match.
 

Ben je bekend met dit fenomeen? Laat het ons weten! Schrijf een reactie onder de blog.

Reageren (1)
Bekijk alle reacties
hermoos
2022-10-20 22:08:32
Ghosten op dating sites is denk ik nog niet het enige probleem, ik denk dat je anders voordoen ( zelfs met "gestolen foto's" komt misschien nog wel vaker voor met alle ellende van dien. Wat ghosting betref er zijn genoeg "zachte" manieren om een contact te verbreken zonder de ander te kwetsen of te beschadigen, laten we vooral lief zijn voor elkaar we zijn allemaal mensen.
Ontmoet anderen online