Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je bent op een druk feestje en je oog valt op een knappe jongen of dat ene leuke meisje. Wanneer jullie blikken elkaar kruisen; bam! Vuurwerk. Je krijgt het helemaal warm, wordt wat zenuwachtig en je hartslag gaat omhoog. Vanaf moment 1 krijg je deze persoon niet meer uit je hoofd. Veel mensen zullen dit gevoel ervaren als: Liefde op het eerste gezicht. Maar wat is dat eigenlijk?
 

Er zijn al vele onderzoeken naar gedaan, maar liefde blijft iets wat de wetenschap niet helemaal kan verklaren. Waarom krijg je van de ene persoon wel een kriebel in je buik en van de ander niet? Om goed te weten of we het over hetzelfde hebben, als we spreken over liefde op het eerste gezicht, hebben we een lijstje gemaakt van signalen waaraan je het kan herkennen:

  1. Vanaf het eerste moment voel je fysieke aantrekkingskracht. Je vindt de persoon: knap, aantrekkelijk, verzorgd etc.
  2. Je eigen fysieke lichaam reageert op deze persoon. Een snellere hartslag, zenuwen, een warm gevoel, wellicht begin je te blozen etc.
  3. Er hangt een chemie in de lucht. Er wordt over en weer geflirt. En je voelt een connectie ondanks dat je elkaar net hebt ontmoet.
  4. Alles wat die persoon zegt of doet klinkt je goed in de oren. Je ziet zijn of haar tekortkomingen niet.
  5. Het liefst neem je van dat moment geen afscheid. Je denkt de hele dag aan dat moment. Je checkt je telefoon wel 100x per dag of die persoon al iets van zich heeft laten horen.
  6. Je wordt verdrietig van het idee dat je elkaar nooit meer gaat zien.

Snap je nu waar we het over hebben? Fijn! Nu de vraag; is het wel echt liefde of is het slechts aantrekkingskracht? De meeste onderzoekers zijn het met elkaar eens. Wat we vaak zien als “liefde op het eerste gezicht” is puur gebaseerd op aantrekkingskracht. Gelukkig maar want anders zou één zo’n moment evenveel waard zijn als jaren werken aan een relatie.  

Wel kan het zijn door liefde op het eerste gezicht te ervaren je te maken krijgt met het Halo-effect. Dat wil zeggen, dat wanneer je direct de vlinders voelt, je meer open staat voor alle kwaliteiten van de ander. Probeer wel realistisch te blijven want natuurlijk is niemand perfect.

Voor echte liefde is er dus meer nodig dan één blik. Zo zijn normen, waarden, karakter en ervaring erg belangrijk voor het creëren van liefde. Liefde op het eerste gezicht bestaat dus niet volgens de wetenschap, maar wil jij er lekker in blijven geloven lekker doen!

We zijn benieuwd! Heb jij wel eens liefde op het eerste gezicht ervaren? Laat het ons weten door te reageren onder deze blog.

Reageren (0)
Bekijk alle reacties
Nog geen reacties ontvangen
Ontmoet anderen online